"Kurti poput nacista priprema javnost na nasilnu prekompoziciju Balkana" - BIGportal.ba
Region Vijesti

“Kurti poput nacista priprema javnost na nasilnu prekompoziciju Balkana”

Na najavu Pokreta Samoopredeljenje da će za dan državnosti Albanije 28. novembra izvesti “Marš za jedinstvo”, reagovao je Dušan Kozarev.

Kozarev, zamenik direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju, tom prilikom je uporedio lidera ovog pokreta Aljbina Kurtija sa “nacistima 30-ih godina prošlog veka”, a njegov pokret okarakterisao je kao “fašistički projekat”, piše KoSSev.

Parada Кurtijevog Samoopredeljenja u Albaniji, na Dan zastave Albanije, “prst je u oko čitavom miroljubivom svetu i šamar svim pacifistima u demokratskoj Evropi. To će biti parada povampirenja mračne prošlosti…” – piše Kozarev.

A na šta to Kurti, “korak po korak”, priprema javnost, objašnjava: “Кurti na ovaj način, po sistemu kuvanja žabe, priprema međunarodnu javnost na nasilnu prekompoziciju Zapadnog Balkana. Svima danas mora biti jasno da zastava Albanije, pod kojom Кurti prima strane diplomate, nije dekorativni predmet, već simbol velikoalbanske ideologije, čiji cilj može biti ostvaren samo ratom i krvoprolićem”.

Kurti koristi, ocenjuje dalje Kozarev, “ravnodušnost i ambivalentnost međunarodnih centara moći i multilateralnih institucija”.

“Oni koji se pitaju da li je najstrašnije stradanje u istoriji sveta bilo moguće izbeći da se delovalo pravovremeno, treba da nauče istorijsku lekciju i izbegnu ponavljanje fatalnih grešaka iz prošlosti”, kaže on.

Samoopredeljenje: Marš u Tirani ne najavljuje nacionalno ujedinjenje
Prema onome što su kosovski mediji javili danas, pozivajući se na pismo LVV, marš u Tirani “nije usmeren na najavljivanje bilo kakvog zahteva za nacionalnim ujedinjenjem, već na zahteve za ekonomskim i političkim promenama”.

Tu „razliku“ objasnili su ovako:

“Albanci nemaju luksuz da 28. novembar vide samo kao praznik. 28. novembar je neispunjeni projekat. Tog dana se obeležava Deklaracija nezavisnosti za ujedinjenu i prosperitetnu Albaniju, za koju su nacionalni heroji dali sve. Ali Albanija danas nije uspešna, Albanci nisu ujedinjeni. Stoga je 28. novembra živi projekat koji poziva na društvene, ekonomske i političke promene, na veću sigurnost i na društveni napredak”.

Samoopredeljenje je pobedilo na poslednjim kosovskim izborima, a za njegovog lidera Aljbina Kurtija očekuje se da uskoro postane mandatar za sastav nove vlade u Prištini.

Teške rečo
Već drugi dan traje nova serija razmene teških optužbi sa jedne strane upravo između Kozareva i dela kosovskih zvaničnika. Nakon što je juče zamenik odlazećeg kosovskog ministra spoljnih poslova, Jetljir Ziberaj, direktora Kancelarije za KiM Marka Đurića nazvao “nacionalističko smeće”, posle njegove posete Kosovskoj Mitrovici, Kozarev je odgovorio da će “čitava albanska nazovi politička elita na Kosovu i Metohiji morati na kolektivno lečenje i denacifikaciju”, a samog Ziberaja nazvao je “jednim od najvećih srbomrzaca”.

Šta kažu Statut i Program Samoopredeljenja?
U delu teksta statuta Samoopredeljenja koje je dostupno na njihovoj veb prezentaciji navodi se: “Samoopredeljenje ima za cilj suvereno Kosovo, odnosno Kosovo koje ima kontrolu nad svojim prirodnim resursima i uživa pravo da poseduje samostalnu vojnu silu, kao i pravo na ujedinjenje sa Albanijom. Samoopredeljenje ima za cilj suvereno Kosovo, gde suverenitet potiče iz volje ljudi koji uživaju pravo na samoopredeljenje i spolja, tako da je narod slobodan i nesmetano organizuje društveni, politički i ekonomski život u skladu sa njihovim potrebama i interesovanjima”.

U tački 5 Programa Samoopredeljenja se kaže da je Samoopredeljenje “posvećeno ustavnoj definiciji Kosova kao državi Albanaca i svih građana Kosova” dok se u tački 7 Programa kaže: “Umesto da izrazi volju albanskog naroda za nacionalnim jedinstvom, Ustav Kosova to negira. Samoopredeljenje smatra da član 1.1 i 1.3 Ustava Republike Kosovo koji su na snazi suprotstavljaju se jedno drugom. Obavezujemo se na uklanjanje člana 1.3. koji zabranjuje pravo Kosovu da se pridruži drugoj državi, naime Albaniji”.

B92

Danas objavljeno

Poslanici nisu potvrdili povredu vitalnog interesa RS

M.

Tuga u Brčkom: Ukopano sedam žrtava požara

M.

Težak udes kod Doboja

M.

Ostavite komentar