"Kurti ne može razmišljati o brisanju granica između Kosova i Albanije" - BIGportal.ba
Region Vijesti

“Kurti ne može razmišljati o brisanju granica između Kosova i Albanije”

Predsednik Vlade Albanije Edi Rama izjavio je da kandidat za kosovskog premijera Aljbin Kurti ne može razmišljati o brisanju granice između Albanije i Kosova.

Kako kaže, to nije moguće bez sporazuma s drugim zemljama, navode prištinski mediji.

“Da li će Sjedinjene Američke Države ili Evropska unija odobriti uklanjanje granice bez pristanka svih drugih?”, upitao je Kurti, uz zaključak: „To bi bilo ludilo“.

Bez uklanjanja granice, već samom tvrdnjom da će biti uklonjena uključili smo sva crvena svetla i svuda aktivirali alarm, rekao je Rama.

Komentarišući upadljivo negativno raspoloženje kosovskih zvaničnika prema inicijativi mini-Šengena, kao i odbijanje kosovskih predstavnika da se pojave na nedavnom sastanku u vezi sa ovom inicijativom na Ohridu, Rama je otkrio da je Kosovo proteklih pet godina učestvovalo u svim pregovorima o ovoj inicijativi.

“Što se konsultacija tiče, pet godina zaredom Kosovo je bilo prisutno za stolom, pet godina zaredom premijeri i predsednik Kosova su se saglašavali sa svim što danas mi hoćemo da implementiramo, da sprovedemo, da konkretizujemo, ne za sebe već za naše ljude.”

Dodao je međutim da je upravo u sklopu ove inicijative, dogovoreno uklanjanje granice između Kosova i Albanije, uz pristanak Srbije.

“Ništa novo od suštinskih dokumenata inicijative nije dodato osim slobodnog kretanja ljudi što je bila moja duga borba sa predsednikom Srbije, sa čim se na kraju on složio i što nam daje mogućnost da uklonimo granicu sa Kosovom”, naveo je u intervjuu za Top čenel, prenela je Gazeta ekspres.

Izvor: Kossev

Danas objavljeno

Na benzinskoj pumpi snimljen pokušaj krađe vozila

M.

U selu u sjevernom dijelu Zakintosa naređena evakuacija

M.

Kit iz Sene nije preživio

M.

Ostavite komentar