Kurti najavio i služenje vojnog roka?! - BIGportal.ba
Region Vijesti

Kurti najavio i služenje vojnog roka?!

Mandatar za sastav nove vlade samoproglašenog Kosova Aljbin Kurti najavio je u ekspozeu na sjedici parlamenta u Prištini kažnjavanje svih odgovornih za ratne zločine, ali i uvođenje služenja vojnog roka, te formiranje zajedničkog energetskog tržišta i distributivne mreže sa Albanijom.

U prisustvu svih 120 poslanika, Kurti je iznio program vlade u kojem je naglasio da će spoljna politika samoproglašenog Kosova “biti vođena na bazi bilateralnih odnosa”, a da će posebn tretman imati dijaspora, “jer je ona finansirala oslobodilački rat”.

On ističe kaže da će “odnosi sa Srbijom biće vođeni na ravnopravnosti, a u dijalog će biti uključena i pitanja nestalih lica i reparacija štete”, te najavljuje podnošenje tužbu protiv Beograda zbog, kako je obrazložio, “zločina na Kosovu”.

  • Uvešćemo potpuni politički i ekonomski dijalog sa Srbijom – na bazi reciprociteta – naveo je Kurti.

Kurti je rekao da će njegova vlada biti ona koja će kazniti sve zločince iz vremena rata, a taj zadatak će sprovesti tužilaštvo uz pomoć institucija.

On je najavio da će njegov kabinet uvesti služenje vojnog roka koje će trajati tri mjeseca.

  • Održaćemo naše obećanje i bićemo vlada štednje. Kabinet će brojati 15, umesto 23 ministra. Ministri će imati 33 zamjenika, umesto dosadašnjih 88. Naš je cilj da smanjimo troškove administracije, a povećamo sredstva namenjena realizaciji javnih projekata – naveo je Kurti.

Kurti je rekao da će nova vlada podržati programe razvoja malih i srednjih preduzeća i formirati poseban fond prejko kojeg će biti vođena politika razvoja malih i srednjih preduzeća.

  • Radnici će raditi osam časova dnevno, a 40 nedjeljno. Cilj je da dostignemo tri milijarde evra budžeta, što podrazumijeva i program nacionalne štednje koji će trajati naredne četiri godine. Bićemo Vlada koja će se posvetiti tehnološkom razvoju, koja na poljoprivrednike neće gledati kao na prosjake – rekao je Kurti.

On je naglasio da će njegov kabinet ispuniti obećanje da će pravda biti dostupna svima.

  • Neće biti zaštićenih. Iskorenićemo korupciju u vladi i institucijama, a borićemo se i za njeno iskorjenjivanje iz društva – poručio je Kurti i najavio da će u oblasti socijalne politike takođe biti formiran poseban fond za podršku porodicama koje imaju manje od 5.000 evra primanja na godišnjem nivou.

Kurti je najavio izgradnju /uvezivanje/ auto-puta Prizren-Tetovo, kao i rekonstrukciju svih pruga na Kosovu.

On je ponovio predizborno obećanje da će u energetici biti formirano zajedničko tržište, odnosno, zajednička distributivna mreža Kosova i Albanije.

Kurti je podsjetio da se 23 godine bavi politikom i da neće odustati od cilja da samoproglašeno Kosovo postane član EU i NATO-a.

Kurtijev kabinet imaće 15 ministarstava od kojih će po šest voditi Samoopredjeljenje i Demokratski savez Kosova, dok bi od ostala tri ministarstva – dva trebalo da budu data Srpskoj listi, a jedno ostalim manjinskim zajednicama.

Imena ministara iz Demokratskog saveza Kosova i Samoopredjeljenja su poznata, dok će Srpska lista i ostale manjine, kako se očekuje, tokom dana predložiti svoje ministre.

Na sjednici parlamenta samoproglašenog Kosova bi, poslije gotovo četiri mjeseca od vanrednih parlamentarnih izbora, trebalo da bude izabrana nova vlada čiji je mandatar Kurti.

AGENCIJE

Danas objavljeno

Stampedo ispred stadiona pred utakmicu Afričkog kupa nacija, šestoro mrtvih

M.

Snijeg paralisao istanbulski aerodrom, širom zemlje zaglavljeno preko 4.500 ljudi

M.

Američka vojska u stanju uzbune: “Jasan signal”

M.

Ostavite komentar