Kurdi tvrde: Al Bagdadija otkrile ukradene gaće i to smo uradili mi - BIGportal.ba
Svijet Vijesti

Kurdi tvrde: Al Bagdadija otkrile ukradene gaće i to smo uradili mi

Vođa Islamske države Abu Bakr al Bagdadi identifikovan je uz pomoć DNK analize njegovog donjeg veša, koje je ukradeno prije nego što su ga specijalci SAD ubili.

Kako piše Al Džazira, koja se poziva na izvor iz Sirijskih demokratskih snaga, Al Bagdadijev donji veš ukrao je tajni agent upravo s namjerom da se DNK analizom potvrdi da je riječ o vođi ID.

Polat Kan, viši savjetnik kurdske SDF milicije, do detalja je opisao kako su njihove obavještajne snage pomogle Amerikancima da lociraju i identifikuju Al Bagdadija.

“Naš izvor, koji je bio u mogućnosti da stigne do Al Bagdadija, donio nam je njegov donji veš kako bismo na njemu izvršili DNK analizu I budemo 100 odsto sigurni da je riječ o Al Bagdadiju”, rekao je Kan.

Prema njegovim riječima, samo sati su dijelili akciju SAD specijalaca i premještanja Al Bagdadija na novu lokaciju.

Kan je rekao i da su Kurdi, o čijoj ulozi u lociranju, identifikaciji i ubistvu Al Bagdadija govorio i američki predsjednik Donald Tramp, na slučaju Al Bagdadija radili od 15. maja zajedno sa agentima CIA. “Al Bagdadi se spremao da ponovo promijeni lokaciju, odnosno da se premjesti u grad Jarablus, kada se dogodila operacija američkih komandosa”, kazao je on.

“Svi obavještajni podaci i prostup Bagdadiju, kao i identifikacija njegovog skloništa su rezultat našeg rada. Naš obavještajac je slao koordinate, usmjeravao napade iz vazduha, učestvovao i učinio da ta operaciju bude uspješna do poslednjeg trenutka”, istakao je Kan.

Danas objavljeno

Novi protesti u Zagreb protiv kovid potvrda

M.

Novi soj virusa korona visoko rizičan za Evropljane

M.

Novi soj korone se širi: U Britaniji prvi slučajevi

M.

Ostavite komentar