16. Maja 2021.

Kurc: Žele da me svrgnu s funkcije

Big Portal

“Tužilaštvo vodi istragu jer je opozicija podnela prijavu. Znam kako funkcioniše ta igra. Šalju se neprestano prijave, ponekad otvoreno, ponekada anonimno, sve dok ne bude pokrenuta istraga. To se čini iz jednog jedinog cilja, a to je da me svrgnu s funkcije. Ono što smatram posebno bezobraznim jeste da sada socijaldemokratija kaže da sve te istrage ruše ugled vlade i zemlje, ali ne kažu da su oni ti koji su podneli prijavu”, objasnio je Kurc.

Kaže da se radi o preokretanju smisla rečenog na istražnom odboru, tvrdec´i da se radilo o četvoročasovnom ispitivanju, na agresivan način, sa prekidanjima i sugestivnim pitanjima, što je imalo sve za cilj da se”upetlja”. Podvukao je da pred istražnim odborom austrijskog parlamenta nije govorio neistinu, i posebno ne svesno.

Upitan da li smatra istražne odbore važnim instrumentom u demokratiji, Kurc je kazao da ih u principu smatra bitnim, ali ne ako je jedini cilj da se vode svađe sve dok se na kraju ne preokrenu reči sa ciljem podnošenja prijave tužilaštvu, jer tada imaju za cilj samo uništavanje političkog protivnika.

Mirna savest
Kurc je naveo da računa da c´e tužilaštvo podneti zahtev za krivično gonjenje protiv njega i nada se da c´e dobiti priliku da istražnim organima iznese svoje viđenje stvari.

Austrijski kancelar je rekao i da, pošto smatra da nije ništa protivzakonito uradio, nije uzeo advokata, ali da c´e se svakako pravno savetovati.

Na konstataciju da je bivši vicekancelar Hajnc-Kristijan Štrahe morao da napusti funkcije zbog pokretanja istrage protiv njega, Kurc je rekao da se taj slučaj razlikuje od njegovog.

“U njegovom slučaju nije bilo samo reči o istrazi i rečenom u video-snimku “Ibica”, vec´ su postojale sumnje o ličnom bogac´enju. Sve to nije slučaj kod mene. Dolazim iz normalne porodice, zarađujem jasno više nego što je potrebno za život. Iako je bilo godinama raznih optužbi, vidi se da nije s moje strane bilo bilo kakvog bogac´enja ili krivičnog delovanja. I baš zato što ništa ne pronalaze pokušava se sada prijava zbog preokretanja izrečenog”, objasnio je on.

Naglasio je da ne može zamisliti da c´e biti osuđen, jer mu je savest mirna.

“Dok moj tim i ja sledimo ciljeve kao što je pobeda nad pandemijom, ekonomskim povratak naše zemlje, opozicija sledi samo jedan cilj, a to je ”Kurc mora nestati”, rekao je austrijski kancelar.

Izbori?
Kurc je izbegao odgovor na pitanje da li su moguc´i prevremeni izbori, rekavši da bi opozicija trebalo da prihvati da su građani izabrali njega i njegov tim na demokratskim izborima, u dva navrata, i da ne postoji zakon prirode da Socijaldemokratska partija (SPO) mora postavljati kancelara.

U intervjuu se osvrnuo i na privatnu okolinu, rekavši da je njegova majka tužna i zabrinuta, i kaže da je za njega želela nešto drugo od politike i takvog ophođenja, dok njegova devojka, koja uobičajeno ne prati dnevnopolitičku debatu, ističe da ne sme dozvoliti takvo ophođenje prema njemu.

“Ja sam čovek kao i svaki drugi. Na mojoj funkciji donosite na stotine odluka. Zbog toga svakog dana donosim i poneku pogrešnu odluku. Mnoge stvari sam u životu sigurno i pogrešno uradio, kako privatno, tako i poslovno. Ja sam neko sa jasnim stavom i to se može voleti ili mrzeti. O tome treba diskutovati. Volim političku debatu, ali ne dozvoljavam da mi se nešto prebacuje što nisam uradio”, poručio je Kurc.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare