4. Septembra 2021.

Kurc u Beogradu, prvo sa Vučićem u četiri oka

Big Portal

Predsednik Srbije je svog visokog gosta srdačno dočekao ispred zdanja na Andrićevom vencu. Vučić i Kurc razgovaraće najpre u četiri oka, a nakon toga će biti održan i sastanak delegacija dve zemlje.

Predsednik Srbije će zatim kancelaru Austrije uručiti Orden Republike Srbije na lenti, za zasluge u unapređenju odnosa sa Srbijom i celim regionom Zapadnog Balkana, posle čega će se dvojica zvaničnika obratiti medijima.

Austrijski kancelar, inače, jedan je od glavnih zagovornika proširenja Evropske unije na Zapadni Balkan i čvrsto podržava evropske integracije Srbije.

Uoči dolaska u Beograd, on je za Tanjug rekao da Austrija smatra Srbiju važnim partnerom i sidrom stabilnosti na Zapadnom Balkanu.

“Pored odličnih bilateralnih odnosa i evropskog proširenja, razgovaraćemo i o zajedničkoj borbi protiv ilegalnih migracija. Srbija može da se osloni na našu punu podršku na putu ka EU.

Evropska unija je potpuna tek kada joj sve države Zapadnog Balkana budu pristupile”, poručio je Kurc.

Pored značajne političke podrške koju Beč pruža Beogradu, Austrija je i važan ekonomski partner i drugi najveći strani investitor u Srbiji, sa oko 400 firmi koje posluju u našoj zemlji. Spoljnotrgovinska razmena prošle godine bila je na nivou od oko 1,25 milijardi evra.

Takođe, važnu sponu u odnosima Srbije i Asutrije čini brojna srpska dijaspora koja u toj zemlji, prema zvaničnim podacima broji više od 120.000 državljana Srbije koji žive i rade u Austriji, ali je, prema procenama broj ljudi poreklom iz Srbije oko 300.000.

https://www.instagram.com/p/CTZSsBTMga2/?utm_source=ig_web_copy_link

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare