Kurc prvo sa EU, pa sa Višegradskom grupom - BIGportal.ba
Svijet Vijesti

Kurc prvo sa EU, pa sa Višegradskom grupom

Novi austrijski kancelar Sebastijan Kurc, na početku svog mandata, najpre će danas posetiti Brisel, a drugo putovanje ga vodi u Prag na sastanak Višegrad grupe.

Kao i 2017, kada je prvi put preuzeo dužnost kancelara, i sada je Kurc odlučio da ga prva poseta inostranstvu odvede u Brisel.

Planiran je sastanak sa predšednicom Evropske komisije Ursulom fon der Lajen i glavnim pregovaračem EU o Bregzitu Mišelom Barnijeom.

Kada je 2017.posetio Brisel, Kurc je bio suočen sa pojedinim negativnim reakcijama zbog Slobodarske partije Austrije (FPO), desničarskom strankom sa kojom je formirao vladu.

Ovaj put u Brisel putuje kao “trendseter” za Evropu, jer je formirao vladu sa Zelenima, što su mnogi pohvalili, a tako i Fon der Lajen i Barnije.

U utorak Kurc putuje u Prag, što je takodje svesno upućen signal.

U Pragu će učestvovati na sastanku Višegrad grupe, kojem će prisustvovati i madjarski premijer Viktor Orban, jedan od najčešće kritikovanih političara u EU.

Politika Višegradske grupe od zapadnih članica EU nije često pozitivno ocenjena, a Austrija smatra da i male članice treba da dobiju mogućnost da se čuje njihov glas.

Kurc je 2018. od strane opozicije u Austriji oštro kritikovan zbog učešća na sastanku Višegrad grupe.

Izvor: Tanjug

Danas objavljeno

Njemačka ipak nabavlja “Sputnjik”?

M.

Osumnjičen da je oštetio Budžet RS za 2.000 KM

M.

Vučiću uručen “Ključ grada”: Sada i ja postajem dio Vrbasa

M.

Ostavite komentar