Kurc "pada"? - BIGportal.ba
Svijet Vijesti

Kurc “pada”?

Socijaldemokratska partija Austrije podneće danas u parlamentu sopstveni zahtev za izglasavanje nepoverenja prelaznoj vladi Sebastijana Kurca.

Liderka te stranke Pamela Rendi Vagner je sinoć saopštila da je Predsedništvo SPO odlučilo da poslaničkom klubu stranke savetuje da danas podnese zahtev za izglasavanje nepoverenja celoj vladi.

Naime, lista “Ject” najavila je ranije da će podneti zahtev za izglasavanje nepoverenja samo kancelaru Kurcu, ne celoj novoj vladi u koju su, nakon izlaska Slobodarske partije (FPO) usled skandala oko njenog lidera Hajnc Kristijana Štrahea, ušli eksperti.

“Razmatrali smo aktuelnu situaciju u Predsedništvu SPO tri sata i došli smo do zaključka da damo preporuku našem poslaničkom klubu da podnese zahtev za nepoverenje vladi. Taj zahtev obuhvata celu vladu, a tako i nove ministre. Kurc poslednjih 10 dana krize nije iskoristio da stvori stabilnost, dobije većinu za svoj predlog nove vlade, već je parlament stavio pred svršen čin”, mišljenja je Rendi Vagner.

Prema njenim rečima, ako predlog bude izglasan, neophodno je brzo naći nezavisnu ličnost koja bi “vratila mir u zemlju”.

Ukoliko FPO bude podržala ovaj zahtev, a sudeći prema brojnim negativnim izjavama na račun šefa vlade da hoće, vlada kancelara Kurca biće srušena nakon svega pet dana na vlasti.

Da Kurc već računa da će do toga doći jasno je iz njegove poruke zahvalnosti biračima na ubedljivoj pobedi OVP na izborima za Evropski parlament, rekavši da će stranka “stajati uspravno u svakoj situaciji” i da će se boriti.

Inače predsednik Austrije Aleksander van der Belen izjasnio se protiv “rušenja” prelazne vlade i on je prilikom polaganja zakletve novih ministara apelovao na političare da ne razmišljaju partijsko-politički, već državnotvorno do prevremenih izbora.

Danas objavljeno

Srpska lista proglasila pobjedu svih deset opština sa srpskom većinom

M.

Američkoj demokratiji prijeti nepovjerenje građana u političare

M.

Mediji: Upućene pretnje bombom ambasadi Srbije u Bernu

M.

Ostavite komentar