Kurc objasnio šta je htio da kaže - BIGportal.ba
Svijet Vijesti

Kurc objasnio šta je htio da kaže

Austrijski kancelar Sebastijan Kurc istakao danas u Beču da treba reformisati EU, ali da to ne znači da je treba slabiti već jačati.

I to tako, dodao je, što će imati veće prisustvo tamo gde je neophodna saradnja i što će istovremeno članicama biti dopušteno da odlučuju o pitanjima koja su od nacionalnog značaja.

Kurc, koji je proteklih dana zbog zahteva za debirokratizacijom Brisela i smanjenjem uredbi EU kritikovan, naglašava da je njegova Narodna partija Austrije (OVP) proevropska snaga koja se zalaže za EU i da je Austrija aktivan član, ali da isto tako veruje da EU može i mora biti bolja.

Na skupu Saveza penzionera Austrije Kurc je ukazao da je, dok je četiri godine bio ministar inostranih poslova Austrije, putovao po svetu i video da drugi regioni na zemaljskoj kugli ne spavaju.

“Pre par godina smo još imali situaciju da su Kinezi kopirali evropsku ili američku tehnologiju, a danas smo u situciji da u mnogim oblastima Kinezi prednjače. Najbrži internet nema Evropa već Južna Koreja. Inovacija ima u SAD, Aziji. Moramo ponovo da budemo delotvorniji, snažniji da bismo na međunarodnom planu igrali veću ulogu, a to je važno da bismo mogli da osiguramo dalje blagostanje, socijalnu državu”, poručio je on.

Kurc je kazao da želi snažniju EU, u kojoj se sarađuje, koja je najdelotvornija po pitanjima spoljne i bezbednosne politike, digitalnog i drugog zajedničkog tržišta, svuda tamo gde jedna država ne može ništa učiniti sama.

“Međutim, potrebno je i da EU prepusti oblasti u kojima zemlje članice, ili regioni mogu sami odlučivati. Ne treba više birokratije EU, već više sloboda i šarolikosti”, smatra on. Istakao je da oni koji veruju da Evropa može sve srediti pogrešno razmišljaju, a s tim u vezi je pomenuo socijaldemokrate, koji smatraju da nivo socijalne pomoći i penzija u svim članicama treba da bude isti.

“Mi smo danas doneli odluku o povećanju penzija. Doneli smo odluku da se minimalna penzija poveća sa 995 na 1.200 evra. Kako takvo nešto može da funkcioniše širom EU? Da li u Rumuniji minimalna penzija treba bude na tom nivou, ili naša smanjena na njihov nivo? Ako se podigne minimalna penzija u Rumuniji, postavlja se pitanje ko će to plaćati, jer Rumuni to ne mogu, a Austrija, Nemačka i druge to sigurno neće hteti”, objasnio je on svoj stav.

B92

Danas objavljeno

Danas je Sveti Sava

M.

Međunarodni dan sećanja na žrtve holokausta

M.

“Jedan od šest Bajdenovih prioriteta je ZAPADNI BALKAN”

D V

Ostavite komentar