Kurc objasnio šta je htio da kaže - BIGportal.ba
Svijet Vijesti

Kurc objasnio šta je htio da kaže

Austrijski kancelar Sebastijan Kurc istakao danas u Beču da treba reformisati EU, ali da to ne znači da je treba slabiti već jačati.

I to tako, dodao je, što će imati veće prisustvo tamo gde je neophodna saradnja i što će istovremeno članicama biti dopušteno da odlučuju o pitanjima koja su od nacionalnog značaja.

Kurc, koji je proteklih dana zbog zahteva za debirokratizacijom Brisela i smanjenjem uredbi EU kritikovan, naglašava da je njegova Narodna partija Austrije (OVP) proevropska snaga koja se zalaže za EU i da je Austrija aktivan član, ali da isto tako veruje da EU može i mora biti bolja.

Na skupu Saveza penzionera Austrije Kurc je ukazao da je, dok je četiri godine bio ministar inostranih poslova Austrije, putovao po svetu i video da drugi regioni na zemaljskoj kugli ne spavaju.

“Pre par godina smo još imali situaciju da su Kinezi kopirali evropsku ili američku tehnologiju, a danas smo u situciji da u mnogim oblastima Kinezi prednjače. Najbrži internet nema Evropa već Južna Koreja. Inovacija ima u SAD, Aziji. Moramo ponovo da budemo delotvorniji, snažniji da bismo na međunarodnom planu igrali veću ulogu, a to je važno da bismo mogli da osiguramo dalje blagostanje, socijalnu državu”, poručio je on.

Kurc je kazao da želi snažniju EU, u kojoj se sarađuje, koja je najdelotvornija po pitanjima spoljne i bezbednosne politike, digitalnog i drugog zajedničkog tržišta, svuda tamo gde jedna država ne može ništa učiniti sama.

“Međutim, potrebno je i da EU prepusti oblasti u kojima zemlje članice, ili regioni mogu sami odlučivati. Ne treba više birokratije EU, već više sloboda i šarolikosti”, smatra on. Istakao je da oni koji veruju da Evropa može sve srediti pogrešno razmišljaju, a s tim u vezi je pomenuo socijaldemokrate, koji smatraju da nivo socijalne pomoći i penzija u svim članicama treba da bude isti.

“Mi smo danas doneli odluku o povećanju penzija. Doneli smo odluku da se minimalna penzija poveća sa 995 na 1.200 evra. Kako takvo nešto može da funkcioniše širom EU? Da li u Rumuniji minimalna penzija treba bude na tom nivou, ili naša smanjena na njihov nivo? Ako se podigne minimalna penzija u Rumuniji, postavlja se pitanje ko će to plaćati, jer Rumuni to ne mogu, a Austrija, Nemačka i druge to sigurno neće hteti”, objasnio je on svoj stav.

B92

Danas objavljeno

Američka vojska: “Likvidiran je”

M.

Talas nemira ne jenjava: Na protestima u Iranu više od 90 mrtvih

M.

Fon Gejr: Odnosi Rusije i Njemačke dostigli najnižu tačku

M.

Ostavite komentar