19. Januara 2021.

Kurc: Nisam rekao da je otključavanje 8. februara

Big Portal

“Svi su pisali da će mjere zaključavanja trajati do 8. februara, ali ja to nisam tako rekao. Bio sam pažljiv i kazao sam da ćemo nedjeljno analizirati stanje i da se nadam da će, iz današnjeg ugla, biti moguće otvaranje 8. februara”, objasnio je Kurc u intervjuu televiziji “Oe24”.

On je istakao da je Vlada postavila cilj da do početka februara broj novozaraženih dnevno smanji na ispod 700.

“U idealnom slučaju bismo imali mogućnost da pokrenemo korake otključavanja 8. februara. Da li to možemo garantovati? Ne”, podvukao je Kurc.

Puno toga, naglašava, zavisi i od vakcina.

Kada će, nakon medicinskog osoblja i osoba starijih od 80 godina, stanovništvo iznad 60 godina moći da se vakciniše, zavisi od odobrenja vakcine Astra Zeneka.

Prve dvije grupe, prema njegovim riječima, mogu trenutno biti vakcinisane aktuelno raspoloživim cjepivima kompanija Biontek-Fajzer i Moderna.

Za “mlađe seniore”, kaže, potrebno je preko EU naručenih dva miliona doza Astra Zeneka vakcine.

“Kada ta grupa građana bude vakcinisana i kada otopli, situacija se mijenja. Uvjeren sam da će situacija u aprilu i maju biti kompletno drugačija od aktuelnog stanja. Ali sam isto tako siguran da će februar i mart biti izazovni mjeseci”, naglasio je Kurc.

On je u vezi s ugostiteljstvom i turizmom kazao da optimisti kažu da će moći da otvore u martu, a pesimisti tek oko katoličkog Uskrsa.

“Ja sam najavio da ćemo sredinom februara analizirati situaciju i kazao sam da sigurno neće moći otvoriti tokom februara”, poručio je Kurc ugostiteljima.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare