Kurc nazvao južne susjede "državama sa uništenim sistemom" - BIGportal.ba
Svijet Vijesti

Kurc nazvao južne susjede “državama sa uništenim sistemom”

Austrijski kancelar Sebastijan Kurc, povodom rasprave na Samitu EU o fondu za obnovu, nazvao je južne susjede “državama kojima su sistemi uništeni”.

Austrija se protivi da novac, koji je EU uzela kao kredit, bez ikakvih uslovljavanja da zemljama koje su najpogođenije korona krizom.

“Ako taj novac ne bude bio iskorišćen za investiciju u budućnost, ako ne bude bio povezan sa potrebnim reformama u državama, koje imaju razorene sisteme, ili imaju velike probleme, onda će sve to nestati”, upozorio je kancelar na konferenciji za novinare.

U dnevniku austrijskog javnog servisa ORF, on je branio svoju izjavu i kazao da je poznato da su brojne zemlje mnogo zadužene.

“U zemljama kao što je Italija postoje jasni deficiti i zbog toga su potrebne odlučne reforme, jer u suprotnom će nestati novac”, objasnio je Kurc.

Ponovio je da postoje problematični sistemi i da su pojedini sistemi potpuno uništeni, kao što je konkurentnost.

U Briselu se trenutno pregovara o uspostavljanju fonda za obnovu od 750 milijardi evra, koje bi EU obezbijedila kroz zajedničko zaduživanje, ali i o višegodišnjem finansijskom okviru od više od 1.000 milijardi evra.

Austrija, uz još nekoliko zemalja, protivi se zajedničkom zaduživanju bez uslovljavanja sredstava za pomoć, a i protivi se povećanju uplata u budžet EU, što je predviđeno nakon izlaska Velike Britanije.

TANJUG

Danas objavljeno

Dodik: Putina sam upoznao s našim viđenjem stanja u BiH

M.

Sahranjen Milutin Mrkonjić, Dačić: Putuj u večnost, dragi ćale

M.

EU prognozira: Omikron bi mogao da zauzme mesto delta soju

M.

Ostavite komentar