Kurc: Mi greške ponoviti nećemo - BIGportal.ba
Svijet Vijesti

Kurc: Mi greške ponoviti nećemo

Austrijski kancelar Sebastijan Kurc ostaje pri čvrstom stavu da Austrija neće primiti nove izbeglice iz Avganistana.

“Situacija u Avganistanu je dramatična, ali Austrija će pojačati pružanje pomoći na licu mesta i neće ponavljati greške iz 2015. godine”; rekao je Kurc za televiziju “Oe24”.

On je ukazao da ne vidi „veliku svađu“ unutar vladajuće koalicije u vezi s tim i pitanjem borbe protiv klimatskih promena.

Kurc je odbio da odgovori na kritike funkcionera koalicionog partnera, stranke Zelenih, u vezi s politikom prema izbeglicama, poručivši da, ako ima nešto da im kaže, to ne čini preko medija, već direktno.

Jedino je prokomentarisao izjavu lidera Zelenih i vicekancelara Vernera Koglera koji ga je optužio za neljudsko ponašanje, rekavši da je za žaljenje što neko sudi o drugom.

Upitan za proterivanje Avganistanaca koji su prekršili zakon u Austriji, Kurc je kazao da će i dalje biti proterivanja, podsećajući da je ionako većina „Dablinskih slučaja“, to jest u Austriju je došlo preko drugih zemalja EU, pa se mogu tamo i vraćati.

Na pitanje o svom privatnom životu Kurc je bio uzdržan, kao i uvek, ali je saopštio da je veoma privlačno da uzme jedan mesec slobodno na osnovu rođenja deteta, ali da to nije moguće zbog funkcije koju obavlja.

On i njegova partnerka Suzane Tir očekuju rođenje deteta krajem novembra, početkom decembra.

Kako je preneo, njegova partnerka će, po rođenju, uzeti godinu dana porodiljskog odsustva, i potom se vratiti na posao.

Danas objavljeno

SAD ponovo traže izručenje; snažna podrška mobilisana

M.

“Vatre” u Sudanu se ne gase; hapšenja, protesti – pritisak raste

M.

Erdogan najavio susret sa Bajdenom

M.

Ostavite komentar