20. Januara 2021.

Kurc je ljut

Big Portal

Proteklih dana mediji su objavili kako su, u pojedinim mestima, u okviru vakcinacije korisnika staračkih domova, vakcinisani i lokalni političari, mimo reda, a bilo je i tvrdnju da su neka lica i plaćala za dobijanje cepiva.

Kurc je poručio da nema nikakvo razumevanje za gradonačelnike koji se imunizuju sa „preostalim dozama“ vakcine, iako još nisu na redu.

„Ako se neko preko reda vakciniše, onda je to moralno razočaravajuće“, naglasio je on.

„Ako ostanu doze vakcine, važno je da se brzo daju. Ali one treba da budu date starijim ljudima, a ne političarima, njihovim suprugrama i regionalnim prominentnim ličnostima“, ističe Kurc.

Rekao je da se oslanja na to da svaki lekar, koji sprovodi vakcinaciju, ali pre svega svako odgovorno lice organizacija na licu mesta uzima u obzir opšte dobro, a ne sopstvenu prednost.

Ministarstvo zdravlja, najavljuje, ubuduće će pojačano zahtevati dokumentaciju o vakcinaciji, kako bi se stalo na put zloupotrebi i sprečilo da se neki guraju preko reda.

Vicekancelar Kogler, nakon sednice vlade, pozvao je pokrajine da odmah reaguju.

U pokrajinama Forarlberg, Tirol, Koruška, Gornja Austrija i Donja Austrija, kao i Beč dogodilo se da preostale doze vakcine nisu date korisnicima staračkih domova, medicinskom osoblju, ili gađanima starijim od 80 godina, već političarima, opštinskim službenicima, rodbini.

Kogler je zatražio da se takva praksa pod hitno zaustavi.

Isto tako apelovao je na guvernere pokrajina da oštro reaguju, tako i u vezi mogućih ostavki gradonačelnika.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare