Kurc: Ako migranti probiju grčku granicu, biće ZAUSTAVLJENI na Zapadnom Balkanu - BIGportal.ba
Svijet Vijesti

Kurc: Ako migranti probiju grčku granicu, biće ZAUSTAVLJENI na Zapadnom Balkanu

Austrijski kancelar Sebastijan Kurc istakao je da postoji trostruka bezbjednosna mreža u odbrani od ponavljanja migrantske krize iz 2015. godine, koja predviđa da će, ako migranti probiju grčku granicu, biti zaustavljeni na Zapadnom Balkanu.

– Postoji trostruka mreža. Prvo je da je grčka vlada, za razliku od ranije, odlučna u odbrani spoljne granice EU. Mi smo u tijesnom kontaktu sa prijateljima na Zapadnom Balkanu, i oni su spremni, u slučaju proboja grčke granice, da zaštite svoju među i ne dozvole propuštanje migranata. Treće je da je ministar unutrašnjih poslova spreman da zaštiti granicu Austrije od proboja migranata. Na taj način spriječavamo novu migrantsku krizu poput one 2015. godine – rekao je Kurc u intervjuu bečkom dnevniku “Kronen cajtung”.

Upozorio je da će, ako EU dozvoli izbjeglicama koje se trenutno nalaze na tursko-grčkoj granici ulazak, milioni krenuti na put.

Najvažnije je sada, prema njegovim riječima, da se Grčkoj pruži što bolja podrška i da EU uputi jasnu poruku, koja mora biti da neće dozvoliti ucjene od strane predsjednika Turske Redžepa Tajipa Erdogana.

Kurc je naglasio da aktuelna situacija nije slučajnost, već svjesan, organizovani napad Turske.
– Tim ljudima je data lažna nada. I oni su djelimično turskim autobusima prevezeni do granice – rekao je on, dodajući da je dramatično što Turska zloupotrebljava patnju tih ljudi.

– Ako turski napad bude uspješan, padne grčka granicanutrašnjih granica – upozorava Kurc, to će značiti dalje kretanje tih ljudi, i to vodi ka kraju Evrope.

Apelovao je na Evropljane, koji govore o potrebi zaštite spoljne granice, da ne pokleknu pritiscima Erdogana i pruže podršku Grčkoj jer ona sada čini što su tražili – štite spoljnu granicu EU.

Podvukao je da EU mora uputiti jasnu poruku da nema prava na azil za ljude koji se ne nalaze u opasnosti, te je dodao da mnogi među onima koji su trenutno na tursko-grčkoj granici ne dolaze iz Sirije, već godinama žive u Turskoj, gde nisu ugroženi.

TANJUG

Danas objavljeno

EU: Omogućiće se pristup vakcinama i zapadnom Balkanu

D V

Unicef obezbijedio BiH opremu za vakcine protiv korone

D V

CIK BiH: Potvrđeni rezultati lokalnih izbora u Mostaru

D V

Ostavite komentar