21. Decembra 2021.

Kupovina polovnjaka – na šta sve treba obratiti pažnju?

Big Portal

Kupovina polovnog automobila je proces koji zahtjeva dosta uloženog vremena, ali ako želite da kupie polovnjak koji je u dobrom stanju i sa kojim ćete biti zadovoljni, isplati se utrošiti malo više vremena i turda u njegovo pronalaženje.

1. Identifikujte kakav automobil želite – napravite spisak automobila koje želite.

Pri tome dobro razmislite koje su vam stvarne potrebe: da li želite porodičan automobil, sportski auto ili nešto “za po gradu”.

Takođe, u vreme sve skupljeg goriva, potrošnja automobila može igrati veliku ulogu pri odlučivanju.

2. Izračunajte koliko možete da priuštite za auto – nemojte bespotrebno ulaziti u dugove i kredite kako biste kupili automobil za koji realno nemate novaca.

Bolje je kupiti jeftiniji automobil za gotovinu nego se uouštati u kredite i još godinama otplaćivati skuplji auto.

Ovde je važno uzeti u obzir potrošnju automobila. Takođe, imajte na umu da neke marke i modeli automobila bolje drže cenu od drugih.

3. Napravite opsežno istraživanje – dobro pregledajte sve dostupne oglašivače, napravite popis automobila koji vas zanimaju iz tih oglasa, pa ih počnite detaljno pregledati jednog po jednog.

Obiđite što više salona/placeva sa polovnim vozilima i uložite dosta vremena u ispitivanje prodavaca o pojedinim automobilima koji vas zanimaju.

Pročitajte i recenzije/testove koje možete pronaći o pojedinim polovnjacima koji vas zanimaju, jer možda saznate da se određeni model često kvari i da nije dobra investicija.

Foto: ImageFlow/Shutterstock

4. Odvezite automobil u servis na proveru – kada ste pronašli automobil koji odgovara vašim željama, dobro je odvesti ga u servis na detaljan pregled.

U servisu vam isto tako mogu proveriti relanu kilometražu automobila, jer zna se da je na tržištu polovnjaka prisutna praksa vraćanja kilometraže.

Osim kilometraže, u servisu vam mogu proveriti stanje karoserije, motora, ogibljenja i ostalih komponenti kako biste dobili uvid u pravo stanje polovnog automobila koji želite da kupite.

5. Pazite na papire – kada kupujete polovni automobil jedna od najvažnijih stvari na koje morate paziti su uredni papiri.

Proverite da li je sve u redu sa saobraćajnom dozvolom i ostalim papirima, kao i da li je osoba koja vam prodaje automobil zaista njegov pravi vlasnik.

Ukoliko vam je nešto sumnjivo u vezi sa papirima, odustanite od kupovine i potražite drugi automobil.

6. Pripazite i na ove sitnice – boja vam se možda ne čini kao važna komponenta automobila, ali ona je važna jer se automobili određenih boja brže i lakše prodaju od nekih drugih.

Tako je, na primer, verovatno dosta lakše prodati crni Mercedes nego onaj crvene boje.

Automobile određenih boja ćete teže prodati sledećem kupcu, pa je dobro i to imati na umu jer ćete u nekom trenutku najverovatnije i vi prodavati taj auto.

Isto tako, automobil sa bogatijom dodatnom opremom mnogo ćete lakše kasnije prodati, nego neki koji ima minimalnu opremu.

Foto: Hadrian/Shutterstock

7. Pripazite na kilometražu – vraćanje kilometraže uvek je prisutna tema kod kupovine polovnjaka.

Neka istraživanja pokazuju da je kilometraža vraćena skoro svakom trećem polovnom automobilu, tako da brojevima na kilometar-satu ne treba uvek slepo verovati.

Jedan od načina provere kilometraže pre kupovine (osim odlaska u servis) je da platite za tu uslugu nekom od specijalizovanih sajtova koji se time bave.

B92.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare