Sastojci:
2 krompira
1 paradajz
150 g junećeg mljevenog mesa
50 ml kisele pavlake
malo soli, bibera mljevenog
crvena mljevena paprika
50 g punomasnog tvrdog sira
malo maslinovog ulja
Priprema:
Krompir oprati, oguliti i staviti da se kuva. Dok se krompir kuva, pripremiti ostale namirnice. Paradajz oprati i tanko isjeći na kolutove. U jednoj posudi pomiješati pavlaku sa solju, mljevenim biberom i mljevenom crvenom paprikom i dobro izmiješati. U drugoj posudi pomiješati mljeveno meso sa solju i mljevenim biberom, dobro izmiješati te formirati šest ćufti.
Kuvane krompire isjeći na ukupno šest debljih kolutova. U plitku vatrostalnu posudu staviti malo maslinovog ulja te rasporediti krompir u malim razmacima.
Svaki krompir premazati mješavinom pavlake i začina. Na pavlaku staviti kolutove paradajza te ćuftice od mljevenog mesa. Staviti u zagrijanu rernu na 180 stepeni i peći 30 minuta. Izvaditi iz rerne, posuti rendanim sirom te vratiti u rernu na 5-10 minuta da se sir otopi.
Nezavisne.