Kupio Ferrari za 200 dolara, danas vrijedi 6 miliona - BIGportal.ba
Auto-moto Noviteti

Kupio Ferrari za 200 dolara, danas vrijedi 6 miliona

Ferrari je spektakularan automobil u svakom pogledu, a pogotovo ukoliko mu cena skoči sa 200 na 6.000.000 dolara.

Radi se o Ferrariju 340 America iz 1952. godine koji će biti prodat u Indianapolisu ovog vikenda. To je jedan od svega 24 proizvedena primerka i predstavlja trkački automobil koji je osvojio peto mesto na trci 24 sata Le Mana 1952. godine.

Nakon toga je uvezen u SAD gde je promenio nekoliko vlasnika, a jedan od njih je originalni V12 motor zamenio Chevyjem V8. Originalnom motoru se od tada gubi trag.

Karoserija je nešto kasnije oštećena u sudaru te je zamenjena, ali je i ona oštećena tokom transporta, pa se vlasnik nakon toga odlučio za Devin Spider karoseriju od fiberglasa. Automobil zatim nestaje i ne pojavljuje se decenijama.

Ipak, 1990. godine ga je kupio trkač Mike Sanfilippo na garažnoj rasprodaji za 200 dolara jer je prodavac samo želeo da ga se reši. Sanfilippo nije znao za poreklo automobila, želeo je da ga pripremi za trke ubrzanja, ali ga je ipak prodao na eBayju 2006. godine za 26.912 dolara Tomu Shaughnessyju.

Radi se o ekspertu za restauracije koji je ubrzo saznao šta je kupio i da automobil zapravo vredi 3 miliona dolara.

Zatim je usledila restauracija koju je obavio Ferrari Classiche, a automobil je vraćen u prvobitno stanje. Dobio je svoj 4,1 litarski V12 motor uparen s četvorostepenim manuelnim menjačem, a vraćen mu je i originalni izgled zahvaljujući fotografijama i isečcima iz novina.

Očekuje se da će automobil biti prodat za više od 6 miliona dolara, piše Klix.ba

Danas objavljeno

Spoj bicikla i električnog automobila: UILA je izrađen pomoću 3D štampača, juri 25 km/h (VIDEO)

Vanja A

Mercedes prvi u Njemačkoj smije i bez vozača

Vanja A

Ništa od VN Kine i u 2023. godini

Vanja A

Ostavite komentar