24. Decembra 2021.

Kupine liječe najčešće bolesti

Big Portal

Naime, ako se jede redovno, ovo bobičasto voće pomaže u sprečavanju upale respiratornog sistema i tromboze.

Prirodni aspirin

Razlog za to je što je kupina “prirodan aspirin”, jer obiluje salicilnom kiselinom. Osim što uspješno sprečava formiranje trombova, ova kiselina koristi se i za ublažavanje bolova, snižava temperature i djeluje protivupalno.

Riznica vitamina

Osim gvožđa, ono sadrži i mnogo vitamina C i B, folnu kiselinu i pektin, pa poboljšava cirkulaciju, ubrzava rad crijeva, reguliše krvni pritisak, jača imunitet i otpornost organizma, pojačava apetit i pospješuje metabolizam.

Na primjer, kada dođe do glavobolje, možete pomoći sebi tako što ćete jesti kupine. Ovo voće takođe štiti vid i jača imunološki sistem.

Krijepe organizam

Kupine su i moćan antioksidans, pa tako smanjuju stvaranje lošeg holesterola, krijepe organizam, pomažu očuvanju kolagena i blago pročišćavaju crijeva.

Kupine imaju antioksidanse

Pošto sadrži betaine, sok prijesnih kupina podstiče pravilan rad ćelija jetre i štiti je, dok istovremeno, povoljno djeluje na žučnu kesu i čisti žučne puteve.

Antioksidansi iz kupina učestvuju u procesu sprečavanja štetnog djelovanja slobodnih radikala i na taj način pomažu u zaštiti oboljenja od raka, štite kardiovaskularni sistem, usporavaju starenje organizma, pomažu u borbi protiv štetnog djelovanja sunca na kožu, pomažu kod usporavanja neuroloških bolesti.

Vino od kupina odavno je cijenjeno i dokazano kao lijek u borbi protiv malokrvnosti. Stručnjaci preporučuju da se za poboljšanje krvne slike mjesec dana pije decilitar kupinovog vina dnevno, pola sata prije jela.

(Magazin)

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare