11. Februara 2020.

Kupac obveznica RS iz Hong Konga kažnjen zbog sumnje pranja novca – čijeg?!

Big Portal

Brokerska kuća iz Hong Konga koja je prodavala obveznice Republike Srpske kažnjena je zbog sumnje da je učestvovala u pranju novca, saznaje Žurnal.

“Komisija za vrijednosne papire ukorila je i kaznila BMI Securities ltd sa 3,7 miliona HKD /oko pola miliona američkih dolara/ zbog propusta u ispunjavanju regulatornih zahtjeva za borbu protiv pranja novca i finansiranja terorizma. Komisija je, takođe, suspendovala odgovornu službenicu Maggie Tang Wing Chi na pet i po mjeseci”, objavljeno je u utorak ujutro na zvaničnoj stranici Komisije iz Hong Konga.

BMI je kažnjen zbog toga je što je utvrđeno da su odobravali vanberzanske transakcije za dvije kompanije u Hong Kongu. Osim toga, utvrđeno je da BMI nije provodila adekvatne kontrole koje bi spriječile pranje novca.

MISTERIOZNI KUPAC

Žurnal je, podsjećamo, prije tačno godinu objavio tekst u kojem smo detaljno objasnili na koji način je Ministarstvo finansija Republike Srpske u junu 2018. godine emitovalo obveznice vrijedne 168,3 miliona evra. Institucije Republike Srpske nikad nisu željele otkriti ko je kupac ovih obveznica mitovanih preko berze u Beču.

“Poštovani, detalji su dostupni na sajtu Bečke berze za koju Vam šaljemo link”, odgovorilo je Ministarstvo finansija na direktni upit Žurnala – ko je kupac obveznica.

Međutim, nigdje na sajtu Bečke berze ne postoje podaci o tome ko je kupac obveznica vrijednih više od 300 miliona maraka. Ipak, Žurnal je uspio saznati da su obveznice Republike Srpske prodate posredstvom brokerske kuće BMI iz Hong Konga, što je kasnije u svom biltenu potvrdila i sama brokerska kuća.

“Naš partner, gospodin Claus Korner pozvan je da predstavi evropsko poslovanje Grupe i podijeli iskustvo izdavanja obveznica u Republici Srpskoj. Gospodin Claus Korner ima veliko iskustvo u upravljanju imovinom i bio je šef za upravljanje imovinom Deutsche Banke u Rusiji”, navedeno ne na stranici brokerske kuće BMI.

Korner je njemački državljanin koji je u Moskvi vodio bankarske poslove za većinu ruskih oligarha među kojima je i Konstantin Malofeev, osoba sa evropske i američke crne liste. Republika Srpska je, podsjećamo, svoje obveznice prodala početkom juna 2018. godine.

KORNER & MALOFEEV

Samo deset dana ranije, Konstantin Malofeev doputovao je u Banja Luku gdje se trebao sastati sa tadašnjim predsjednikom Republike Srpske Miloradom Dodikom, Međutim, bezbjednosne službe BiH tada su dobile informaciju da je Malofeev planirao dogovoriti sa Dodikom kupovinu obveznica novcem koji mu je bio na računima u Deutsche banci.

Stoga je ruskom oligarhu zabranjen ulazak u BiH, pa je on 30. maja 2018. godine vraćen sa banjalučkog aerodroma. Privatnim avionom Malofeev se vratio u Moskvu, a vlasti Republike Srpske su morale pronaći drugi način prodaje dionica.

Nekoliko dana kasnije Ministarstvo finansija Republike Srpske je angažovalo brokersku kuću BMI iz Hong Konga, a posao prodaje obveznica vrijednih 168 miliona evra povjeren je Clausu Korneru, njemačkom bankaru koji je godinama radio u Moskvi i sarađivao sa ruskim oligarsima.

Korner će kasnije o svemu izvijestiti svoje nadređene u Hong Kongu. Za to vrijeme, vlasti Republike Srpske ne žele saopštiti ko je kupac obveznica vrijednih 300 miliona maraka.

(Žurnal.info)

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare