Kultni terenac i zvanično postao i legenda - BIGportal.ba
Auto-moto Motori

Kultni terenac i zvanično postao i legenda

Poslije nedavno redizajniranog i modernizovanog modela Lada Niva Travel, klasična Niva je zvanično dobila ime – Lada Niva Legend.

Ruski AvtoVAZ je prošle godine preuzeo kompletno vlasništvo nad zajedničkom kompanijom GM-AvtoVAZ, čime se u vlasništvu ruskog giganta ponovo našlo legendarno ime Niva (o čemu smo prethodno već pisali).

Model Chevrolet Niva, koji je nekadašnja kompanija proizvodila, nedavno je redizajniran i modernizovan i pod imenom Lada Niva Travel uskoro bi trebalo da se nađe u prodaji pod imenom.

Klasična Niva, koja je dok je General Motors polagao pravo na to ime, pa sve do ovih dana nosila oznaku Lada 4X4, upravo je i zvanično dobila ime kojoj joj u potpunosti odgovara – Lada Niva Legend.

Osim novog imena, Niva Legend je dobila kvalitetniji sistem ventilacije i bolju zvučnu izolaciju kabine.

Lada navodi da se Niva Legend proizvodi u preko 10 putničkih i teretnih (komercijalnih) verzija, što donekle demantuje nedavnu nezvaničnu informaciju da će ove godine biti obustavljena proizvodnja verzije sa 5 vrata. A u ponudi su i “gradska” – Urban, kao i posebna Black verzija, sa nešto bogatijom opremom.

AvtoVAZ je kod modela Niva 4X4, za prošlu godinu, značajno osvježio i osavremenio unutrašnjost vozila, što je Legend i naslijedio. Nasljeđen je i dobro poznati pogonski agregat, amosferski benzinac od 1,7 litara zapremine i 83KS, uparen sa petostepenim manuelnim menjačem.

Kako navode ruski mediji, cijena Lade Nive Legend sa troje vrata, u zavisnosti od nivoa opreme, na ruskom tržištu se kreće između 5.800 i 6.700, dok produžena verzija sa pet vrata košta od 6.200 do 7.000 evra.

Legenradna Lada Niva je prvi SUV automobil na svetu sa tzv. monokok karoserijom i stalnim pogonom na sva četiri točka, sa mogućnošću blokade centralnog diferencijala. A od kako je 2016. prestala proizvodnja klasičnog Land Rovera Defender, i najduže proizvođeni 4X4 automobil.

Danas objavljeno

Električna Škoda Octavia stiže 2023.

Zeljka

Prvi Yugo sklopljen je u Torinu, da bi tokom testiranja u Jugoslaviji prešao 100.000 km

Zeljka

Otvoren Sajam korišćenih automobila u Beogradu

Zeljka

Ostavite komentar