Kuća 4 iz Banjaluke dobitnik međunarodne nagrade CEMEX - BIGportal.ba
Banja Luka

Kuća 4 iz Banjaluke dobitnik međunarodne nagrade CEMEX

Kuća 4 iz Banjaluke dobitnica je međunarodne nagrade CEMEX, osvojivši treće mjesto u kategoriji Stambene građevine.

Riječ je o prestižnom takmičenju koje već više od 30 godina nagrađuje najkvalitetnije građevinske projekte iz cijelog svijeta.

Nezavisni stručni Odbor nagrade na lokalnom je predtakmičenju odabrao Kuću 4 iz arhitektonskog studija “4+” kao predstavnika BiH na međunarodnom izdanju nagrade.

U Meksiku je odabrani projekat konkurisao u kategoriji Stambene građevine zajedno s finalistima iz cijelog svijeta te na kraju odabran kao jedan od nagrađenih svjetskih projekata među više od 400 prijavljenih.

– Kuća 4 je porodična kuća, izgrađena na uzvišenju među drvećem, s pogledom na grad te pruža mogućnost suživota s prirodom koja je okružuje. Ovo nije prvi put da se takmičimo i osvajamo Graditeljsku nagradu. No, svako priznanje, a naročito priznanje struke na svjetskom nivou, za nas je jako važno. Stoga želim zahvaliti CEMEX-u što nam je omogućio predstavljanje našeg projekta – rekla je Malina Čvoro iz arhitektonskog studija “4+”.

Direktor kompanije CEMEX Hrvatska Velimir Vilović čestitao je dobitnicima na ovom priznanju i uspjehu u radu:

– Vjerujem da ćete nastaviti s dobrim rezultatima, kreativnim rješenjima i promocijom razvoja graditeljstva i arhitekture, a nadam se i da će vaš dobar primjer slijediti nove generacije, te da ćemo moći podijeliti još mnogo naših nacionalnih, ali i međunarodnih nagrada projektima iz BiH.

Arhitektonski par Čvoro već je nagrađen na međunarodnoj nagradi CEMEX. Naime, još 2010. godine njihov je projekat Rekonstrukcije i uređenja ulice Kralja Petra I. Oslobodioca u Prijedoru, osvojio prvu nagradu u kategoriji Pristupačnost te treću nagradu u kategoriji Infrastrukturnih projekata.

Projekti iz BiH već godinama konkurišu na međunarodnom izdanju ove nagrade. Uz brojne dobitnike u posljednjoj deceniji treba istaći i da je prošle godine Roditeljska kuća Pedijatrijske klinike Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu osvojila drugo mjesto u kategoriji Javne i poslovne građevine na međunarodnom takmičenju za nagradu CEMEX.

Nagrađeni projekat Kuća 4 nije jedini iz regije koji je zaslužio ovogodišnje međunarodno CEMEX-ovo priznanje. Poslovna zgrada u sklopu ugostiteljskog kompleksa Franja u Samoboru hrvatski je projekat koji je osvojio treću nagradu u kategoriji Javne i poslovne građevine.

Srpska Cafe

Danas objavljeno

Planirana isključenja električne energije za 27.10.2021. godine

Vanja A

Nastavljena sjednica Skupštine grada Banjaluka

M.

Ove ulice u Banjaluci danas bez vode

M.

Ostavite komentar