Kuba: Potez SAD prema nama je licemjeran i ciničan - BIGportal.ba
Svijet Vijesti

Kuba: Potez SAD prema nama je licemjeran i ciničan

Kubanske vlasti su nazvale licemjernim potezom SAD da ih doda na listu država koje sponzorišu terorizam, rekao je u ponedjeljak ministar spoljnih poslova Bruno Rodrigez Parilja.

“Osuđujemo licemjernu i ciničnu odluku SAD da označi Kubu kao državu koja sponzoriše terorizam. Svi oni koji su iskreni oko problema terorizma vide ovaj potez kao politički oportunizam”, napisao je ministar na Twitteru.

Trampova administracija je u ponedjeljak stavila Kubu na listu država koja pomaže međunarodnom terorizmu, podsjeća TASS.

SAD zamjeraju Havani što je odbila da isporuči lidere kolumbijske ljevičarske revolucione naoružane grupe.

Trenutno, SAD su označile, osim Kube, još tri zemlje koje podržavaju terorizam: Iran, Sjevernu Koreju i Siriju.

Odnosi SAD i Kube su se pogoršali 1961. godine kao odgovor na nacionalizaciju američkog vlasništva na ostrvu, a Vašington je kasnije uzvratio trgovinskim i ekonomskim sankcijama Havani.

Bivši predsjednik SAD Barak Obama je 2014. godine je priznao da pređašnja politika prema Kubi nije funkcionisala i najavio je nov pristup prema latinoameričkoj zemlji, tako što je ublažio sankcije.

Trampovim dolaskom, Amerika je zauzela čvrst stav prema Kubi, a izabrani predsjednik Džozef Bajden je kritikovao Trampa zbog politike prema Havani, dodaje Tass.

Danas objavljeno

U Institutu za javno zdravstvo vakcinacija trećom dozom

M.

Makedonija: VMRO-DPMNE proglasila pobedu u 18 opština

M.

Srpska lista proglasila pobjedu svih deset opština sa srpskom većinom

M.

Ostavite komentar