Krvnički ga izudarao drškom sjekire po glavi: Žrtvi dugovao novac, pa ga ubio u šumi - BIGportal.ba
Hronika Republika Srpska / BiH Vijesti

Krvnički ga izudarao drškom sjekire po glavi: Žrtvi dugovao novac, pa ga ubio u šumi

Tužilaštvo Brčko distrikta BiH podiglo je optužnicu protiv Aladina Bisera (37) kojom ga tereti za ubistvo Fethije Mihmića počinjeno u maju ove godine u mjestu Jagodnjak kod Brčkog.

Biser je optužen da je u šumi udarcima tvrdim predmetom u predjelu glave, ramena i ruku žrtvu lišio života iz koristoljublja.

Optuženom je stavljeno na teret da je s ciljem da zadrži pevarno pribavljen novac od žrtve, kako bi izbjegao da ga vrati, planirao, pripremio, a zatim i počinio ubistvo Mihmića.

Prema navodima iz optužnice koju je potvrdio Osnovni sud u Brčkom Biser je 31. maja ove godine, oko 7.30, autom odvezao oštećenog u naselje Jagodnjak, a zatim ga na makadamskom putu, izveo i poveo u šumu Gložđa, gdje mu je udarcima drškom sjekire u predjelu glave, desnog ramena i lijeve šake nanio povrede usljed kojih je nastupila trenutna smrt.

Kako se navodi u optužnici, ubistvu iz koristoljublja prethodilo je dugogodišnje poznanstvo optuženog Bisera i žrtve, pri čemu je optuženi u posljednje tri godine, lažno se predstavljajući kao geometar,

Konstantno je uzimao novac od Mihmića da bi mu navodno osigurao kupovinu nekretnine od distrikta Brčko.

U namjeri da sebi pribavi protivpravnu imovinsku korist, lažno mu je prikazivao da može osigurati potrebne dozvole i putem geometra ubrzati postupak, ali da mu mora davati novac za navodne takse, postupke licitacije i geodetsku naknadu.

Kako mu je Mihmić povjerovao, u više navrata mu je predao oko 80.000 KM, pri čemu ga je Biser radi plaćanja kontaktirao putem telefona, lažno se predstavljajući kao geometar Svetozar Vasiljević koji identitet je izmislio kako bi oštećenog držao u zabludi.

Nakon ubistva Biser je ubrzo otkriven i uhapšen, a 2. juna predat je Tužilaštvu Distrikta na daljnje postupanje tokom kojeg mu je odmah određen pritvor.

Trajanje pritvora prema Biseru u istrazi više je puta produžavano, a produženje ove mjere Tužilaštvo je zatražilo i nakon podizanja i potvrđivanja optužnice kojom ga tereti za krivično djelo ubistvo iz koristoljublja.

Prihvativši prijedlog, sud je optuženom produžio pritvor za još dva mjeseca obrazloživši to krivičnim djelom za koje se može izreći kazna zatvora deset godina ili teža kazna, a koje je posebno teško s obzirom na način izvršenja ili njegove posljedice, ocijenivši da bi puštanje na slobodu rezultiralo stvarnom prijetnjom narušavanja javnog reda.

– Kao i u najvećem broju ranije rasvijetljenih ubistava u Brčkom, počinilac je i u ovom slučaju brzo otkriven, a istraga protiv njega okončana je podizanjem optužnice za manje od šest mjeseci – saopšteno je iz Tužilaštva Brčko distrikta.

SrpskaInfo

Danas objavljeno

Zelenski: Ukrajina nije Titanik, previše panike iz Vašingtona

M.

Jak zemljotres u blizini Novog Zelanda

M.

“Na vidiku potencijalne opcije za dogovor o tablicama između Beograda i Prištine”

M.

Ostavite komentar