Krvna plazma u liječenju kovida: "Skupo i dugo traje" - BIGportal.ba
Hrana i zdravlje

Krvna plazma u liječenju kovida: “Skupo i dugo traje”

Krvna plazma pacijenata koji su se oporavili od kovida 19 ne bi trebalo da se koristi u lečenju obolelih jer nema dovoljno dokaza da poboljšava njihove šanse za oporavak, poručila je Svetska zdravstvena organizacija (WHO).

Plazma onih koji su se oporavili od zaraze ne smanjuje ni potrebu za ventilatorima, naglasio je WHO.

Teza je da bi upotreba plazme zbog antitela koje sadrži mogla da neutralizuje novi koronavirus, spreči njegovo replikovanje i ograniči štetu na tkivu, objašnjava Rojters.

Nekoliko studija nije pokazalo nikakvu vidljivu korist u lečenju teško obolelih. Ispitivanje u SAD-u prekinuto je u martu nakon što je utvrđeno da plazma verovatno neće pomoći pacijentima s blagim i umerenim simptomima bolesti.

Metoda je ujedno skupa i dugo traje, istakao je WHO u saopštenju.

Panel međunarodnih stručnjaka izričito je preporučio da se plazma ne koristi u lečenju pacijenata s blagim oblikom bolesti, a prema njihovom mišljenju, ne bi trebalo da se koristi ni u lečenju pacijenata s teškim i kritičnim oblikom bolesti, navodi WHO.

Izuzetak su samo nasumična kontrolna ispitivanja, dodaju.

Preporuka je objavljena u “British Medical Journalu” (BMJ) i temelji se na dokazima iz 16 ispitivanja u kojima je sudelovalo 16.236 pacijenata s blažim, teškim i kritičnim oblikom zaraze kovidom 19.

Danas objavljeno

Kelj je povrće koje treba da postane dio svakodnevne ishrane

Vanja A

Koji su najčešći uzroci migrena i glavobolja

Vanja A

Stručnjaci odgovorili kad treba da uradite PCR, a kad antigenski test

Vanja A

Ostavite komentar