Krševi zauzimaju parking mjesta i narušavaju izgled Banjaluke - BIGportal.ba
Banja Luka

Krševi zauzimaju parking mjesta i narušavaju izgled Banjaluke

Iako je smanjen broj starih i dotrajalih automobila, čiji vlasnik uglavnom nije poznat, a najčešće su ostavljeni da trunu na javnim površinama, oni i dalje predstavljaju problem jer zauzimaju parking mjesta i narušavaju izgled grada.

Iz Odjeljenja za komunalne poslove kazali su da je pandemija povećala količine kabastog otpada koji nesavjesni pojedinci gomilaju pored kontejnera, ali da nije uticala na uvećan broj olupina starih automobila na javnim mjestima.

“Posljednjih godina smanjen je broj olupina starih automobila jer se pojavilo nekoliko firmi koje se bave otkupom i reciklažom i one se uglavnom uklanjaju na vrijeme”, kazali su iz ovog odjeljenja za Glas Srpske.

Potvrdili su da Odjeljenje komunalne policije redovno donosi rješenja o uklanjanju takvih vozila sa javnih površina.

“Ukoliko komunalni policajac u redovnom nadzoru ili po prijavi građana uoči vozilo koje nije registrovano, bez obzira na to da li se radi o olupini automobila ili samo neregistrovanom vozilu, donosi rješenje o uklanjanju vozila sa javne površine”, pojasnili su iz odjeljenja. Dodali su da je najčešći slučaj ostavljanja olupina četvorotočkaša upravo na javnim gradskim parkinzima.

“Nakon što komunalni policajac uoči neregistrovano vozilo na javnoj površini, prvo ga fotografiše, a zatim slijedi rješenje o uklanjanju koje određuje rok za dobrovoljno uklanjanje automobila i ostavlja ga na vozilu”, objasnili su iz odjeljenja. Dodali su da vlasnik ima rok od 15 dana da ukloni vozilo, te po isteku propisanog roka komunalni policajac kontroliše da li je vlasnik postupio po naloženim mjerama ili ne.

“Ukoliko je vozilo uklonjeno, dalji postupak se obustavlja. Ako se utvrdi da vozilo ipak nije uklonjeno, komunalni policajac donosi obavještenje o izvršenju u kojem navodi dan i čas prisilnog uklanjanja vozila uz naglasak da vlasnik od tog momenta ima novi rok za uklanjanje”, kazali su iz odjeljenja.

Istakli su da, ukoliko istekom i tog roka vlasnik ne ukloni sporno vozilo, u postupku angažuju treće lice.

Banjalučani kažu da svakodnevno na parkinzima ispred zgrada mogu vidjeti vozila koja se mjesecima ne pomjeraju s mjesta. Mještanin Petrićevca, koji je želio da ostane anoniman, požalio se da nesavjesni sugrađani ostavljaju neispravne automobile da “leže”, te da takvi prizori predstavljaju ruglo za grad, a često smetaju i pri obavljanju nekih radova.

“Nemamo gdje da parkiramo svoje automobile jer su ovi neispravni zauzeli naša parking mjesta”, rekao je sagovornik Glasa.

Kazne

Iz Komunalne policije ističu da je odlukom o komunalnom redu propisano da će napuštena, neregistrovana, havarisana i tehnički neispravna vozila biti uklonjena o trošku vlasnika i deponovana na za to predviđeno mjesto.

“Ukoliko ne budu uklonjeni protivpravno postavljeni predmeti i objekti, za pravno lice novčana kazna iznosi 500 KM, za odgovorno lice u pravnom licu 200, a za fizičko lice 100 KM”, naglašavaju iz Odjeljenja za komunalne poslove grada.

Danas objavljeno

Banjaluka krcata za Novu godinu: Evo ko traži krevet viška

Vanja A

Čuvajte svoje ljubimce: Postavljen otrov za pse u parku kod Delte

Vanja A

Banjalučki aerodrom ruši sve rekorde: Duplo više putnika nego lani

M.

Ostavite komentar