Kršenje ljudskih prava? Kamere za prepoznavanje stižu na ulice - BIGportal.ba
Tehnologija World-wide-web

Kršenje ljudskih prava? Kamere za prepoznavanje stižu na ulice

Britanska policija počeće da koristi kamere za prepoznavanje lica u Londonu, uprkos upozorenjima grupa za zaštitu ljudskih prava i vladine službe za nadzor u toj oblasti zbog narušavanja privatnosti.

Takve kamere su u Londonu prvi put korišćene tokom karnevala u četvrti Noting Hil 2016. godine, a cilj njihovog postavljanja je da policija bude upozorena na osobe sa poternica.

“Tehnologijom za prepoznavanje lica upravljaće obaveštajne službe, a biće raspoređene na posebnim lokacijama u gradu”, saopštila je danas londonska policija, ističući da je ova novina ključna za borbu protiv nasilja.

U saopštenju se dodaje da će kamere biti jasno označene, kao i da će policajci građanima deliti letke, kako bi bili upoznati sa događanjima, prenosi Rojters.

Kamere za prepoznavanje lica već su postavljene u drugim britanskim gradovima i šoping centrima, ali je njihova upotreba izazvala zabrinutost zbog mogućeg narušavanja privatnosti. Protivnici te tehnologije izrazili su sumnje i u njenu preciznost.

Muškarac iz Kardifa tužio je prošle godine policiju Južnog Velsa, navodeći da su njegova ljudska prava prekršena kada su policajci upotrebili tehnologiju automatskog prepoznavanja lica dok je bio u kupovini.

Sud je presudio da je upotreba tehnologije legalna, ali je grupa za zaštitu građanskih prava Liberti podnela žalbu na tu odluku.

Evropska unija razmatra zabranu tehnologije prepoznavanja lica na pet godine, dok ne bude pronađen način da se spreče zloupotrebe.

Izvor. B92

Danas objavljeno

NASA priprema raketu za povratak na Mjesec

Vanja A

IT giganti iz Kine omogućili vlastima uvid u algoritme

Vanja A

Nije u planu povećanje osnovnog skladišnog prostora za iPhone 14 Pro

Vanja A

Ostavite komentar