Krše li se radnička prava u Srpskoj za vrijeme korone? - BIGportal.ba
Republika Srpska / BiH Vijesti

Krše li se radnička prava u Srpskoj za vrijeme korone?

Radnici Republike Srpske svoj praznik Prvi maj, prvi put obilježavaju u vanrednim okolnostima. Dok mnogi strahuju za svoja radna mjesta, predstavnici radnika upozoravaju na mogućnost kršenja radničkih prava u vrijeme pandemije virusa korona.

Radnici u Republici Srpskoj su Prvi maj dočekali u posebnim okolnostima koje su izazvane pojavom pandemije virusa korona, a koje su dodatno zaprijetile ostvarivanju osnovnih radničkih prava, upozoravaju iz Saveza sindikata Republike Srpske.

Stanković je upozorio da je potrebno dodatno voditi računa o zaštiti zdravlja radnika, jer su oni koji rade tokom pandemije virusa korona posebno ugroženi.

U Konfederaciji sindikata Republike Srpske upozoravaju da su trenutno u najvećoj mjeri ugroženi radnici u realnom sektoru koji nemaju potpisane posebne kolektivne govore.

U tim granama, kaže Marić, se često dešava da se radnicima nude sporazumni raskidi ugovora, a radnik ako pristane na potpisivanje takvog dokumenta gubi sva prava iz radnog odnosa.

Nakon pojave virusa korona u Republici Srpskoj je zabranjen rad određenih djelatnosti, gdje je veliki broj radnika poslat na čekanje i u tom period mogu da ostvare 50 odsto mjesečne zarade.

Predstavnici radnika upozoravaju da će tek u maju biti poznate prave razmjere posljedica uvedenih mjera odnosno koliko radnika će ostati bez posla ili se čak naći na granici siromaštva.

BN TV

Danas objavljeno

Ajhorstova pozvala lidere u BiH da nađu rješenje za krizu

V.R.

Gužve na izlazu iz BiH

V.R.

Mačetom napao policajce, a zatim pucao na njih

M.

Ostavite komentar