16. Aprila 2021.

Krpelji, dobro obrtite pažnju na ovaj dio tijela gde se najčešće hvataju!

Big Portal

Krpelji mogu biti izuzetno opasni, jer nas lepljenjem za našu kožu i ujedom mogu zaraziti raznim ozbiljnim bolestima – encefalitisom koji se prenosi krpeljima, anaplazmozom, lajmskom bolešću ili babeziozom, a kod ljudi alergičnih na njihovu pljuvačku može izazvati čak i anafilaktički šok. Već na proleće je lako naići na ovu opasnu životinjicu šetajući livadom, parkom ili šumom, a takav se sastanak često završava izvlačenjem nepozvanog gosta sa raznih mesta našeg tela.

Po povratku sa planinarenja, uvek treba da zapamtimo da pažljivo gledamo, sa posebnim naglaskom na zavoje udova, ušiju, pazuha, prstiju na nogama, preponama i glavi. Međutim, kada se nađemo u situaciji kada nam se ovaj ne baš voljeni arahnid zalepio – odmah se postavlja pitanje – kako izvaditi krpelja ?

Svakako – odmah, sigurno i bez panike. To možemo i sami, sve dok je krpelj plitko i možete mu videti glavu.

Krpelj

Kako izvaditi krpelja?

Najbolje je u tu svrhu koristiti pincetu i uhvatiti je blizu naše kože, sećajući se da ga ne hvatamo za stomak, već za glavu paučina. Lagano zavrnite pincetu i povucite brzo prema gore. Kada sumnjamo u to kako to da uradimo, možemo da gledamo videa na Internetu – kako doći do krpelja, Jutjub- može doći u pomoć.

Kada ga izvadite, očistite mesto nakon ugriza i dezinfikujte ga i proveriti da li su tamo ostali neki delovi krpelja.

Kako izvući ostatke krpelja?

Ako primetimo bilo kakve ostatke, najbolje je da ih uklonimo pomoću sterilne igle, a kada sami nismo u stanju da se nosimo sa njima – idite lekaru kako bi rana bila profesionalno očišćena.

Kada se završi, dobro pazite na ugriz, obratite se svom lekaru u slučaju da je otečen i crven.

Alo.rs

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare