Kroz norveški krajolik jednom od najljepših železnica u svijetu - BIGportal.ba
Magazin Zanimljivo

Kroz norveški krajolik jednom od najljepših železnica u svijetu

Vozili smo se Bergenskom železnicom, jednom od najlepših pruga u svetu, koja spaja Oslo i Bergen.

Bergenska železnica je najviša pruga severa Evrope. Proteže se fascinantnim predelima juga Norveške, spajajući prestonicu Oslo sa drugim po veličini gradom Bergenom, smeštenim na jugozapadu zemlje.

Tih oko 500 kilometara provešće vas kroz predele nestvarne lepote šuma, jezera, fjordova, rečnih brzaka, snegom prekrivenih planinskih visoravni.

Zeleno, volim te zeleno

Tokom gotovo sedam sati puta nećete moći da odvojite pogled od prozora, koji vas, u zavisnosti od doba godine, u samo jednoj vožnji može provesti kroz sva četiri godišnja doba i kaleidoskop svih mogućih boja koje priroda ume da podari.

Železnica ima 180 tunela i 22 stanice.

Kaleidoskop boja

Lonely planet je ovu trasu proglasio jednom od najlepših u svetu. Već više od jednog veka Bergenska železnica je spona između istoka i zapada Norveške. Iako je zvanično otvorena 1909. godine, planovi za izgradnju datiraju iz 1871.

Pod snežnim vrhovima

U izgradnji je učestvovalo više od 2.400 radnika. Poseban inženjerski izazov predstavljala je trasa od stotinak kilometara kroz visoke planine između Mjelfjela i Geila.

Pejzaži u magli

Mašinovođe na ovoj ruti imaju običaj da kažu da imaju kancelariju s najlepšim pogledom na svetu.

Napuštajući Oslo i obližnje živopisne uvale razuđenog Oslo fjorda, načičkane brodićima i jedrenjacima, pruga vodi kroz nizine preko Askera i Dramena, pre nego što dopre do šumama prekrivenih idiličnih brdovitih predela, koji podsećaju na alpske.

Sva godišnja doba

Odatle će se, u zavisnosti od vremenskih prilika, kroz prozore smenjivati zadivljujući pejzaži, od suncem okupanih jezera i ostrvaca sa raštrkanim tipičnim norveškim drvenim kućicama, koje se ogledaju u bistroj vodi, preko dramatičnih rečnih brzaka i vodopada, usečenih u planinske masive, do magličastih obrisa sivozelenih fjordova, čiji se vrhovi gube u spuštenim kišnim oblacima.

Fjord u kišno popodne

Na putu od Osla do Bergena pruga prolazi i preko surovo lepe najviše evropske visoravni, Hardangervida. Najviša tačka pruge je stanica Finse na 1222 metra nadmorske visine.

Najviša tačka pruge – stanica Finse, 1.222 metra nadmorske visine

Većina turista, koja ima bar dva-tri dana na raspolaganju za istraživanje ove oblasti, u stanici Mirdal preseda na starinski voz Flamsbana, koji vodi na nezaboravno putovanje živopisnim pejzažima do Flama (ili po norveškom izgovoru približnije Floma), gradića na obali Narejfjorda, jednog od najlepših fjordova, pod zaštitom Uneska.

Flamsbana

Odatle se najčešće otiskuju na krstarenje ovom vodenom lepotom.

Moguće je iskrcati se i u Vosu, koji mnogi zovu adrenalinskom prestonicom Norveške, zbog brojnih sportskih aktivnosti kojima u ovom gradiću možete da se bavite, od splavarenja rečnim brzacima, vožnje gondolom i skakanja s padobranom sa obližnje planine, do „uobičajenih“ skijanja, planinarenja ili vožnje planinskim biciklima.

Kontrasti norveške prirode

Oni koji, poput nas, nisu imali vremena za sav taj luksuz, zadovoljiće se i nezaboravnim boravkom u Bergenu, trgovačkom gradu i najvećoj norveškoj luci.

Bergen

Ovaj grad, smešten na sedam brda, čiji zeleni vrhovi preteći streme ka nebu, pružiće vam priliku da zaokružite utiske sa putovanja koje vam je omogućilo da iskusite sve dramatične kontraste norveške prirode.

Danas objavljeno

Ispovijest ljubavnice princa Harija: „S njim sam doživjela najveću strast“

Zeljka

Njujorški policajci izvukli čovjeka sa pruge tik prije nego što je naišao voz

Zeljka

Na pragu zime Đavolja varoš još mističnija

Zeljka

Ostavite komentar