Kroz igru naučite djecu sve o zdravoj i uravnoteženoj ishrani - BIGportal.ba
Hrana i zdravlje

Kroz igru naučite djecu sve o zdravoj i uravnoteženoj ishrani

ROTKVICE, piletina, kupine, orasi zdrave su i hranjive namirnice, a njihova redovna konzumacija te uopšteno raznolikost i uravnoteženost prehrane posebno su važni za djecu u razvoju.

Znaju to i roditelji, ali priznaju da je ponekad nemoguće staviti komadić ribe ili brokule na dječji tanjir.

“Mama, jel to zdravo?”

Ivana (37) ima dvije djevojčice koje su, kaže, potpuno različite kada je ishrana u pitanju. Dok mlađa Maja (1 god i 3 mj) odbija voće i povrće, starija Petra (5 i pol god) jede raznoliko i inzistira na zdravoj hrani.

Veliku ulogu u ishrani djevojčica, kaže, odigrali su djedovi i bake, a posebno hvali javni vrtić u koji obje idu.

“U vrtiću je ishrana savršena: djeci se nude tri vrste doručka kao i velik izbor voća i povrća. Petra ide u sportsku grupu i tete ih puno uče o važnosti zdrave hrane. Uvijek me pita ‘Mama, jel ovo zdravo?’. Ako joj kažem da jeste, pojesće više. Ipak, brokula i grah su dvije namirnice koje izrazito ne voli. Ne insistiram na njima da joj ne zgadim povrće. Uvijek se pobrinem za kvalitetan doručak i večeru te da vikendima jedemo zdravije”, otkriva Ivana i dodaje da je mlađa kći Maja potpuno druga priča.

“Odbija većinu voća, osim banana, a povrće isto ne voli. Srećom, u jaslicama se priča promijenila, sada jede više i bolje, ali voće i dalje odbija. Voli doduše slaninu, sir i hljeb”, kaže sa smiješkom te dodaje da se u kući redovno konzumiraju i meso i riba, upravo zbog djece.

Piletina i mljeveno meso ok, ali riba i morski plodovi nikako

U domu mame Sare (36), priča je drugačija, a muke oko morske hrane su svakodnevica.

“Kad je Ivan (15) bio beba, svašta sam mu mogla podvaliti u kašicama. Poslije, kad je počeo osjećati hranu na tanjiru, krenulo je prebiranje. Sada je u pubertetu pa jede sve živo, a kći Mia (9) još je uvijek u fazi prebiranja po tanjiru”, kaže Sara i dodaje da je meso oduvijek bilo problem iako u kući niko nije vegetarijanac.

“Klinci će pojesti piletinu i mljeveno meso jer je jednostavno i mekano, ali riba i morski plodovi nikako im se ne mogu podvaliti”, kaže Sara koja to smatra velikim problemom jer je svjesna koliko je raznolika ishrana, posebno riba, bitna za dječji razvoj.

“Jednostavno ne vole taj okus mora. Trudim se da ipak nešto pojedu, ali Mia, da se postaviš na trepavice, ne želi. Kaže da njoj sve to ima odvratan okus”, prepričava Sara.

Trikovi s hranom

Kao i mnoge mame, Sara i Ivana brzo su počele smišljati trikove pomoću kojih će djeci podvaliti različite zdrave namirnice koje inače odbijaju jesti. Treba biti domišljat, kažu obje.

“U kašice sam znala podvaljivati losos, to je dobro išlo. I s povrćem uvijek možeš nešto zgodno napraviti. Moji vole čušpajz od graška jer im grašak izgleda fora u tanjiru. Jedu i zelje, kelj, prokulice, brokulu, karfiol jer to sve nekako uspijevam upakovati. Ako ne žele jesti tikvice, naribam ih pa napravim špagete. Znaju oni da su to tikvice, ali ok im je okus”, kaže Sara.

Kompromisno, napravi više stvari za ručak, da djeca imaju izbor, a za doručak je uvela smoothije.

“Smućkaš banane, bobičasto voće, bilo koje sezonsko voće. Dodaš bademe, orahe, lješnjake, laneno ulje, susam, chia sjemenke. Kolači su isto dobri. Naravno, nisu baš zdravi, ali tu se može podvaliti puno orašastih plodova. Super je klince i uključivati u kuhanje. To im je interesantno pa onda hoće i pojesti to što su napravili”, savjetuje.

Mama Ivana ”mrske” namirnice uglavnom podvaljuje kroz juhu.

“Starija Petra obožava juhu, ali ne voli salatu uz obrok, pa puno toga kompenzujemo juhama. Ipak, mislim da se dijete ne može natjerati na nešto što ne voli. Mi brokulu ne možemo ugurati u jelovnik, to ne ide prisilno, eventualno kroz neku priču”, kaže Ivana.

Učenje o važnosti raznolike prehrane kroz igru

A upravo su se priče pokazale kao dobra metoda, bilo da dolaze od djedova, baka, teta u vrtiću ili roditelja.

Ukoliko niste sigurni kakva bi priča mogla potaknuti vašeg mališana da zavoli širu paletu zdravih namirnica potrebnih djeci u razvoju, možda vam može pomoći upakovana priča o uravnoteženoj ishrani, nastala u saradnji s nutricionistima. Ovdje, naime, priču o važnosti brojnih zdravih namirnica djeci pričaju – one same.

Tako, na primjer, samouvjereni Češnjak Luki djeci kaže da se ”odlično slaže sa svima”, zabavna Riba Adri hvali se da je ”jako pametna”, proždrljivi Avokado Avi naglašava kako ”daje puno vitamina”, dok obzirni Vlasac Vlasta napominje da ”dolazi iz porodice luka, iako uopšte ne izgledaju slično”.

Tu su još i ležerni Maslac Maro, optimistični Hljeb Mrva, osvježavajuće Mlijeko Mili, hiperaktivno Jaje Jan, brižna Koka Koko i mnogi drugi zabavni likovi, koje mališani u praksi često odbijaju jesti kroz obroke, ali zato mogu naučiti puno o njihovoj važnosti i dobrobiti za svoje zdravlje.

Index


Danas objavljeno

Cheesecake i banana bread u jednom

Vanja A

Kolač od narandže i palente po receptu Jamie Olivera

Vanja A

Jednostavna detoksikacija: Ove namjernice čiste organizam

Vanja A

Ostavite komentar