Onda je ovaj recept za tebe. Krajnji rezultat je ukusna kremasta krofna sa vazdušastom unutrašnjosti, punjena kremom od vanile i brusnice!
Sastojci:
- 250 g brašna
- 8 g svježeg kvasca
- 2 jaja
- 270 ml vode
- 330 g šećera
- ½ kašičice soli
- 130 g putera
- ½ vanilije
- 350 g brusnica
- 40 g praška pudinga od vanilije
- 20 g skroba
- 1 kašičica mljevenog cimeta
Priprema:
Dodaj brašno, svježi kvasac, jaja, dio vode, dio šećera i so u posudu. Miksaj oko 5 min, pomoću ručnog miksera sa nastavkom za tijesto. Dodaj maslac malo po malo dok nastavljaš da miješaš. Nastavi miješati oko 5 – 8 minuta, ili sve dok tijesto ne postane sjajna loptica, dodavanjem dodatnog brašna, ako je potrebno.
Pospi tijesto brašnom i pokrij posudu sa kuhinjskom krpom. Ostavi na toplom mjestu da naraste oko 2 – 4 sata. Što bolje naraste, to će razviti bolji ukus i teksturu.
Isjeci tijesto na jednake komade i oblikuj loptice. Pospi ih brašnom i ostavi da odstoje najmanje 1 sat.
Ugrij pećnicu na 220 ° C. Da napraviš džem od brusnice, prepolovi štapić vanilije i sastruži unutrašnjost u posudu. Dodaj brusnice, drugi dio šećera, prah pudinga od vanilije, skrob i preostalu vodu. Pusti da zakuha, a zatim smanji toplotu i pusti da se krčka oko 20 minuta. Odloži da se ohladi, a zatim miksaj dok ne dobiješ glatku smjesu.
Ubaci u prethodno zagrijanu rernu loptice od tijesta posložene na papir za pečenje na otprilike 8 minuta, na 220 ° C. U međuvremenu, rastopi preostali maslac i pomiješaj zajedno sa preostalim šećerom i cimetom. Izvadi krofne iz pećnice i odmah ih premaži rastopljenim puterom više puta sve dok ne iskoristiš sav rastopljeni puter. Uvaljaj krofne u šećer i cimet.
Sa malim nožem, isjeci X na dnu krofne. Popuni ovu šupljinu džemom. Uživaj!
Ultra.ba