8. Decembra 2021.

Krofne sa brusnicama i cimetom

Big Portal

Onda je ovaj recept za tebe. Krajnji rezultat je ukusna kremasta krofna sa vazdušastom unutrašnjosti, punjena kremom od vanile i brusnice!

Sastojci:
  • 250 g brašna
  • 8 g svježeg kvasca
  • 2 jaja
  • 270 ml vode
  • 330 g šećera
  • ½ kašičice soli
  • 130 g putera
  • ½ vanilije
  • 350 g brusnica
  • 40 g praška pudinga od vanilije
  • 20 g skroba
  • 1 kašičica mljevenog cimeta
Priprema:
Foto: Kitchen stories

Dodaj brašno, svježi kvasac, jaja, dio vode, dio šećera i so u posudu. Miksaj oko 5 min, pomoću ručnog miksera sa nastavkom za tijesto. Dodaj maslac malo po malo dok nastavljaš da miješaš. Nastavi miješati oko 5 – 8 minuta, ili sve dok tijesto ne postane sjajna loptica, dodavanjem dodatnog brašna, ako je potrebno.

Pospi tijesto brašnom i pokrij posudu sa kuhinjskom krpom. Ostavi na toplom mjestu da naraste oko 2 – 4 sata. Što bolje naraste, to će razviti bolji ukus i teksturu.

Isjeci tijesto na jednake komade i oblikuj loptice. Pospi ih brašnom i ostavi da odstoje najmanje 1 sat.

Foto: Kitchen stories
IuteCredit

Ugrij pećnicu na 220 ° C. Da napraviš džem od brusnice, prepolovi štapić vanilije i sastruži unutrašnjost u posudu. Dodaj brusnice, drugi dio šećera, prah pudinga od vanilije, skrob i preostalu vodu. Pusti da zakuha, a zatim smanji toplotu i pusti da se krčka oko 20 minuta. Odloži da se ohladi, a zatim miksaj dok ne dobiješ glatku smjesu.

Ubaci u prethodno zagrijanu rernu loptice od tijesta posložene na papir za pečenje na otprilike 8 minuta, na 220 ° C. U međuvremenu, rastopi preostali maslac i pomiješaj zajedno sa preostalim šećerom i cimetom. Izvadi krofne iz pećnice i odmah ih premaži rastopljenim puterom više puta sve dok ne iskoristiš sav rastopljeni puter. Uvaljaj krofne u šećer i cimet.

Foto: Kitchen stories

Sa malim nožem, isjeci X na dnu krofne. Popuni ovu šupljinu džemom. Uživaj!

Ultra.ba

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare