Krizni štab traži proglašenje prirodne nesreće u HNK - BIGportal.ba
Republika Srpska / BiH Vijesti

Krizni štab traži proglašenje prirodne nesreće u HNK

Na svojoj današnjoj sjednici Krizni štab ministarstva zdravstva, rada i socijalne skrbi Hercegovačko-neretvanskog (HNK) zatražio je proglašenje stanja prirodne i druge nesreće zbog pogoršanja epidemiološke situacije širenjem bolesti covid-19.

Epidemiološka situacija u HNK-u se usložnjava, broj oboljelih je u porastu, a evidentno je kršenje i nepoštivanje mjera i preporuka koje je propisao Krizni štab Federalnog ministarstva zdravstva i Kriznog štaba Ministarstva zdravstva, rada i socijalne skrbi HNK-a, navodi se u saopštenju.

Stoga je Zavod za javno zdravstvo HNK-a zadužen da pripremi sveobuhvatnu informaciju o trenutnoj epidemiološkoj situaciji na osnovu koje će biti zatraženo proglašenje stanja prirodne i druge nesreće.

Iz Kriznog štaba Ministarstva zdravstva, rada i socijalne skrbi HNK-a navode da će taj prijedlog zatim dostaviti Kantonalnom štabu civilne zaštite, koji je, sukladno Zakonu o zaštiti ljudi i materijalnih dobara od prirodnih i drugih nesreća, ovlašten Vladi HNK-a podnijeti prijedlog za proglašavanje prirodne i druge nesreće na području kantona.

Krizni štab Ministarstva zdravstva, rada i socijalne skrbi HNK-a naglašava da je zaštita od zaraznih bolesti dužnost jedinica lokalne samouprave – opština, gradova, kantona i FBiH, zdravstvenih ustanova, zavoda zdravstvenog osiguranja, nositelja privatne prakse, privrednih društava i drugih pravnih i fizičkih osoba, a nepoduzimanje mjera propisanih Zakonom o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti kažnjivo je u skladu navedenom zakonu.

FENA

Danas objavljeno

Okružni sud u Banjaluci donio odluku: Potvrđena optužnica protiv Džombića

M.

Nisu se stekli uslovi za povratak Srba u institucije BiH

M.

Zoran bježao od vatre, pa pokušao da se spase u Vrbasu, vatrogasci našli tijelo nakon 20 dana

M.

Ostavite komentar