Krizni štab Kantona 10 povukao naredbu o zabrani ulaska državljanima BiH - BIGportal.ba
Republika Srpska / BiH Vijesti

Krizni štab Kantona 10 povukao naredbu o zabrani ulaska državljanima BiH

Krizni štab Kantona 10 rano jutros je povukao kontroverznu naredbu u kojoj se navodi da se zabranjuje ulazak državljanima BiH na područje tog kantona.

Naime, kako je navedeno na službenoj stranici Vlade Kantona 10, u nastavku 5. vanredne sjednice Štaba civilne zaštite Kantona 10 donesena je Naredba kojom se stavlja van snage Naredba broj: 11-01-40-62/20 od dana 22. marta 2020. godine.

“Ovom Naredbom stavlja se van snage Naredba o zabrani ulaska državljana Bosne i Hercegovine na područje Kantona 10”, navedeno je u odluci o stavljanju van snage naredbe.

U nastavku saopštenja se kaže kako je Kantonalni štab civilne zaštite Kantona 10 donio jnaredbu broj: 11-01-40-62/20 na prijedlog Kriznog štaba Ministarstva rada, zdravstva, socijalne zaštite i prognanih Kantona 10 i prijedloga struke u funkciji zaštite stanovništva Kantona 10 od širenja pandemije virus korona i nije imao nikakvih drugih konotacija, a naročito ne političkih.

“Očekujemo od viših nivoa vlasti Bosne i Hercegovine da hitno poduzmu konkretne mjere pomoći prema zdravstvenom sistemu Kantona 10 i sprečavanju širenja pandemije virusa COVID-19!, dodali su, prenio je Klixi.ba.

Naredba je izazvala oštre kritike bh. funkcionera, a naročito ministra bezbjednosti BiH Fahrudina Radončića koji je čak najavio i krivičnu prijavu protiv premijera Jozića.

“Ne samo da ovaj zahtjev neću staviti kao tačku dnevnog reda Koordinacijskog tijela BiH za zaštitu i spašavanje, već ću, kao ministar sigurnosti BiH, u roku od sutra podnijeti krivičnu prijavu protiv Ivana Jozića, koji je potpisao oba akta. Tužioci i nadležni sud moraju naučiti pojedince čija je nadležnost državna granica i da Ustav BiH garantira pravo svakom građaninu da se slobodno može kretati svakom stopom njegove države. Ovo nije ni 1992. godina, ni ratni period, ovo su pandemija i separatizam, koji će biti pobijeđeni”, kazao je prije nego je naredba povučena.

Sinoć je povodom sporne odluke Kriznog štaba Kantona 10 reagovao i predsjedavajući Predsjedništva BiH Šefik Džaferović kao i premijer FBiH Fadil Novalić.

NN

Danas objavljeno

Bajden uveo prve sankcije za korupciju na zapadnom Balkanu

M.

Ako ne postoji visoki predstavnik, ne postoji ni OHR

M.

Ambasada Rusije: Nismo učestvovali na sjednici PIK-a, ne priznajemo Šmita

M.

Ostavite komentar