Kriza s migrantima postaje sve dublja, a rješenja ni na pomolu - BIGportal.ba
Republika Srpska / BiH Vijesti

Kriza s migrantima postaje sve dublja, a rješenja ni na pomolu

Na Vučjaku, podno planine Plješevice kod Bihaća, gdje se nalazi najgori migrantski kamp, situacija je posljednjih dana uobičajena – teška.

Reporter Avaza i je proveo nekoliko sati u ovom kampu.

Vakum koji se stvorio u preplitanju nadležnosti služi samo pojedinim političarima da organizuju maratonske konferencije za novinare, da se s drugima svađaju po televizijskim emisijama.

– Ako ih snijeg zatrpa, biće mrtvih glava. Ako je u gradu 10 centimetra snijega, ovdje je pola metra – priča komšija migranata u Zavalju.

Voda u cisternama se ponovo redovno isporučuje u migrantski centar, a redovno i policija dovozi nove. Volonteri Crvenog krsta juče u jutarnjim satima podijelili su doručak i ručak.

Nermi Kljajić, ministar unutrašnjih poslova USK, na pitanje kada će kamp sa Vučjaka biti uklonjen odgovara: “Taj kamp nije u nadležnosti Vlade.”

– Kamp je nastao u dogovoru Grada Bihaća i Savjeta ministara. Neka donesu odluku i riješe. Fokus Vlade USK je da se naš kanton rastereti. Da se migranti prebace u neke nove objekte. Tu je Mektić, neka smisli rješenje – podcrtao je Kljajić.

A više je faktora zašto ovim kantonu, a prije svega Bihaću treba rasterećenje. Prema nekim procjenama, podatak da je policija u 2019. godini, koji je iznio komesar Mujo Koričić, legitimisala 36.320 migranata, posljednjih sedam dana se rapidno mijenja.
Brojke su neumoljive. Migranti su u prvih devet mjeseci napravili 168 krivičnih djela, 158 prekršaja i našli se u 690 incidentnih situacija.

A sve je veći priliv, vidi se to jer je migrantima na području grada ograničeno kretanje.

U međuvremenu je prije dva dana izbio incident ispred kampa Bira, kada je jedan migrant uboden nožem u nogu.

Ograničeno kretanje
– Povrijeđen je državljanin Pakistana. Incident se dogodio oko 13 sati, a policija radi na rasvjetljavanju i pronalasku počinioca – rekao je Ale Šiljdedić, glasnogovornik MUP USK.

Incident se dogodio dok su migranti čekali svoj red da izađu iz kampa jer im je odlukom Operativne grupe za migracije USK, ograničeno kretanje na prostoru grada.

Tek kada se grupa koja je van kampa vrati, novi mogu izaći. Sve to migrante frustrira i dovodi do sve češćih sukoba.

Prije četiri dana su zbog ograničenja kretanja, migranti organizovali i proteste u krugu kampa Bira. Doktor dolazi dva dana u sedmici i ukazuje pomoć cijela dva sata.

SrpskaInfo

Danas objavljeno

Šekler otkrio posledice omikrona, samo jedan stravičan simptom traje nekoliko dana

M.

Kriminalna grupa krijumčarila drogu i oružje duži period

M.

Objavljena fotografija soja omikron

M.

Ostavite komentar