12. Oktobra 2022.

Kriza: Intel zatvara na hiljade radnih mjesta

Big Portal

Intel se godinama uspešno bori na tržištu, pa uprkos svojoj snazi, moći i novcu… “Big Blue” pati. Na tržištu centralnih procesora (CPU) susreće sa nikada jačom konkurencijom od strane AMD-a, dok se njihova GPU divizija u ovom trenutku čak ni ne računa, iako su ogromne pare (i hiljade zaposlenih) angažovani praktično bez ikakvog konkretnijeg uspeha na ovom delu tržišta. Intel praktično nema nikakav tržišni udeo u delu GPU gejming-a, iako godinama ulaže u razvoj ovog dela svog poslovanja.

Bloomberg izveštava da Intel planira veliko smanjenje broja zaposlenih, koje se verovatno broji u hiljadama, kako bi smanjio troškove i uhvatio se u koštac sa tržištem personalnih računara koje pokazuje znake ozbiljnije stagnacije. Prema ovim informacijama Intel će započeti sa masovnim otkazima već ovog meseca. Na meti će se naći više od 113.700 zaposlenih, i biće to još jedno masovno smanjenje broja zaposlenih u redovima “velikog plavog”.

U nekim odeljenjima unutar Intela – na primer, u prodaji i marketingu, biće otpušteno 20% osoblja. Poslednji put kada se ovako nešto slično desilo, bilo je 2016. godine, kada je Intel otpustio oko 12.000 zaposlenih ili 11% svoje globalne radne snage u to vreme.

Intel_centrala.jpg

Izvor: Bloomberg

Od tada, Intel je zatvarao vrata divizijama koje nemaju budućnost – nedavno je katanac stavljen na Intel Optane odeljenje koje je zauvek ugašeno, i to nakon što je tek prikazao Optane proizvode sledeće generacije. Šuška se da slična sudbina čeka Intelu GPU diviziju zajedno sa Arc GPU odeljenjem koje je na udaru iz očiglednih razloga.

Paul Gelsinger je nedavno izjavio tokom debate o zaradi kompanije u drugom kvartalu 2022. godine: „Pored svih aktivnosti, smanjujemo osnovne troškove u kalendarskoj 2022. godini i tragamo za dodatnim merama u drugoj polovini godine“.

Benchmark.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare