Krivokapić zatečeno stanje ocijenio kao svojevrsni državni udar - BIGportal.ba
Region Vijesti

Krivokapić zatečeno stanje ocijenio kao svojevrsni državni udar

Mandatar za sastav nove crnogorske vlade Zdravko Krivokapić ocijenio je da se stanje koje zatiču u državi može sa pravom nazvati svojevrsnim državnim udarom i da odlazeća vlast “sprovodi scenario spržene zemlje” kako bi novoj vladi dodatno otežala posao.

Krivokapić je u ekspozeu, koji je danas dostavio Skupštini Crne Gore, naveo da je kriza velika i da se može prevazići isključivo reformama, poštenim i domaćinskim upravljanjem, znanjem i permanentnim radom na jačanju ekonomije i unapređivanju vladavine prava.

On je ukazao da je situacija u javnim finansijama Crne Gore ozbiljna, da je administrativni aparat preglomazan i neefikasan, epidemiološka situacija izazvana virusom korona izvan kontrole, zdravstveni sistem nadomak kolapsa, dok je medicinsko osoblje na ivici izdržljivosti.

– Regularnost obrazovnog procesa je pod znakom pitanja, nezaposlenost svakim danom raste usljed snažne ekonomske recesije, dok su građani odavno izgubili povjerenje u institucije – naveo je Krivokapić.

On je istakao da su prioriteti nove vlade borba protiv korupcije i kriminala, pravda i ravnopravnost, dobrosusjedski odnosi sa zemljama okruženja, obezbjeđenje fer uslova na izborima, smanjenje troškova u oblasti javne potrošnje, kao i stvaranje povjerenja javnosti i potpunu transparentnost rada državne administracije.

Među prioritetima su i mjere ekonomskog oporavka i podrške oporavku privrede nakon pandemije koronavirusa, zdrava životna sredina, dostupnost informacija i osuda svih zloupotreba pred sudom javnosti, sloboda govora i zaštita ličnog dostojanstva, eliminisanje svih oblika diskriminacije, sloboda vjeroispovijesti i sloboda medija.

On ističe da će nova vlada raditi na usmjeravanju kapitalnih investicija u strateške prioritete Crne Gore, prije svega u energetsku i saobraćajnu infrastrukturu.

– Prioriteti su nam i unapređenje korporativnog upravljanja u državnim preduzećima i njihova depolitizacija, promovisanje humane dualne ekonomije, oslonjene na porodična gazdinstva u sektorima poput poljoprivrede, mini industrije, drvoprerade, turizma – navodi Krivokapić u ekspozeu.

Među prioritetima, Krivokapić je naveo i podsticanje prerađivačke industrije, proizvodnje hrane, IT sektora, turizma i svih akcija ekonomskog razvoja onog koji je održiv i inkluzivan, baziran na inovacijama i znanju.

On je naveo da će nova vlada raditi i na dosljednom sprovođenju reformi s ciljem demokratizacije odbrambenog sistema sa posebnim fokusom na depolitizaciju, vraćanje ugleda i integriteta institucijama sistema nacionalne bezbjednosti.

– Naša nova vlada, prije nego što je i počela, dobila je niz atributa – ekspertska, reformska i tome slično, ali ipak njena osnovna težnja je da bude vlada svih, odnosno vlada naroda, jer nam je građanin na prvom mjestu i želimo da služimo građanima – domaćinski i odgovorno – poručio je Krivokapić i dodao da smjenjivost vidi kao priliku za bolji izbor.

Krivokapić je u petak, 27. novembra, predstavio sastav nove vlade.

Prijedlog programa nove vlade, Krivokapić će predstaviti na sjednici parlamenta u srijedu, 2. decembra.

Srpskainfo

Danas objavljeno

Fauči: Bajdenov plan teško ostvariv

M.

Janša: Zbog engleskog soja virusa moguće odlaganje blažih mjera

M.

Neredi u Holandiji, demonstranti zapali laboratoriju za testiranje

M.

Ostavite komentar