Krivokapić: Temeljni ugovor sa SPC predat Patrijaršiji, crnogorska vlada spremna da ga potpiše - BIGportal.ba
Region Vijesti

Krivokapić: Temeljni ugovor sa SPC predat Patrijaršiji, crnogorska vlada spremna da ga potpiše

Temeljni ugovor sa Srpskom pravoslavnom crkvom tehnički-pravno je završen i predat Patrijaršiji i Vlada Crne Gore je spremna da ga potpiše, rekao je crnogorski premijer Zdravko Krivokapić.

Zdravko Krivokapić je rekao da je temeljnim ugovorom i zakonom sve jasno definisano i da očekuju odgovor.

“Mi smo uradili sve što je do nas i sada je to sve do Patrijaršije i njegove svetosti patrijarha, da prihvati taj ugovor i ako treba negdje da se koriguje i da se taj temeljni ugovor što prije potpiše. Ja ne želim da prejuduciram vrijeme, a vrijeme je najbolje kada se dvije strane dogovore. Naša strana je apsolutno spremna”, rekao je Krivokapić, gostujući u emisiji Aktuelno Televizije Pljevlja, prenose Vijesti.

“Ja znam da su u ovu priču uključeni i mnogi politički akteri, ali ne želim o tome da razmišljam, jer ovo nije pitanje politike, ovo je pitanje odnosa države i crkve koji mora biti uređen i da napokon jednom za vazda stavimo tačku na taj dio da se crkva miješa u državu ili da se država miješa u pitanje crkve”, istakao je Krivokapić.

Temeljnim ugovorom i zakonom sve je jasno definisano, kaže Krivokapić i dodaje da je to i novi početak dobrih odnosa između Mitropolije crnogorsko primorske, Eparhije Budimljanko-nikšićke, Eparhije Mileševske i Eparhije Zahumsko-hercegovačke .
O popisu u Crnoj Gori

Premijer Krivokapić je kazao i da je “teško je očekivati da se ove godine organizuje popis u Crnoj Gori” jer je potrebno napraviti dovoljno dobru pripremu sa brojnim testiranjima “da bi to bilo izvršeno”.

“I Srbija je odložila popis za sledeću godinu. Popis se ne vrši ni zimi ni ljeti nego s proljeća i jeseni. Mislim da prigovor Eurostata koji je upućen Monstatu dovoljno govori da i tu trebaju da de se određene promjene jer statistika ponekad zna da vas povede u pogrešnom smjeru. Mi želimo da imamo pouzdane, provjerene i tačne podatke. Da pokušamo ovog puta da simuliramo jedan dvostruki način rada – klasični koji se vrši i sa novim tenologijama koji bi na licu mjesta upisivali i probali da u nekom budućem vremenskom periodu, ako ne uredimo registre, možem to brže uraditi”, rekao je Krivokapić.

Krivokapić se nada da će politika i političari imati razumevanje i da će popis biti izvršen na zadovoljstvo svih građana, a ne na zadovoljstvo jedne ili druge politike.

“Popis je jedna tehnička kategorija. U većini svijeta popis se vrši na osnovu dobro uređenih registara. Naš veliki problem je što nemamo uređene registre, što imamo podudantnost podataka u određenim registrima i zato je neminovno još ovaj popis sprovesti na klasičan način. Međutim nas najviše interesuju podaci ko je koje vjere, ko je koje nacije, a u suštini popis predstavlja jednu potrebnu bazu iz koje projektujete osnovne karakteristike budućeg razvoja”, rekao je Krivokapić.

RTS, Vijesti

Danas objavljeno

Vulin: Srbija kupuje “Pancir”, nove ruske protivvazdušne sisteme

M.

Tužilaštvo: Svi učesnici u slučaju vršnjačkog nasilja biće ispitani

M.

Petkoviću ponovo zabranjena posjeta KiM

M.

Ostavite komentar