Krivokapić: Srbi već jesu konstitutivni u Crnoj Gori - BIGportal.ba
Region Vijesti

Krivokapić: Srbi već jesu konstitutivni u Crnoj Gori

Mandatar za sastav nove crnogorske vlade Zdravko Krivokapić kaže da je okupio ljude čistih biografija za ministre, koji će, ističe, igrati na rezultat, a to je bolji život građana. Srbi već jesu konstitutivni narod u Crnoj Gori, rekao je on.

“Meni je, u izboru tih ljudi, bilo najvažnije da se ispoštuju četiri ključna elementa. Pored izuzetne biografije i rezultata u radu, da se radi o ljudima, opozicionarima, koji nisu korumpirani, odnosno koji imaju čistu biografiju i da su ono što su postigli i zaslužili“, rekao je Krivokapić za Tanjug.

Povodom primjedbi da će se u njegovoj ekspertskoj vladi naći iz ljudi iz stare administracije, Krivokapić kaže da su mu takve ocjene nevjerovatne, te da su njemu poznata samo dva imena koja su radila u prethodnoj administraciji.

On je naveo da mu je posebno bilo važno da se radi o osobama koje znaju da rade u timu, jer samo timska struktura može da pobijedi sve izazove koji su pred Crnom Gorom.

“Nisam vladu formirao da ugodim svom ukusu, nego zacrtanim ciljevima i u ovim ljudima sam to prepoznao. Smatram da zamjerke i kritike mogu doprinijeti da imamo još bolji rezultat. Osnovni element pri izboru kandidata je predanost demokratskim promjenama i sistemskim rješenjima koje ovi pojedinci mogu pružiti”, istakao je Krivokapić.

Ukazao je da nijedan sastav vlade u svijetu nije idealan, i da je svaki moguće kritikovati iz bilo kog ugla.

Krivokapić, koji je juče poslao zahtjev predsjedniku Skupštine da se održi sjednica na čijem će se dnevnom redu naći izbor nove vlade, očekuje tu sjednicu u najkraćem mogućem periodu.

“Svoje aktivnosti sam završio, kao što sam i obećao, do 8. novembra, sada je sve do skupštinske procedure“, rekao je mandatar.

Što se ministra odbrane tiče, resora koji je namijenio lideru liste “Crno na bijelo” Dritanu Abazoviću, Krivokapić kaže da je predložio tri kandidata, ali da smatra da bi bilo pravično da to mjesto pripadne koaliciji “Crno na bijelo”, jer je ona bila do kraja dosljedna u zajedničkom rušenju režima i početku izgradnje “nove” Crne Gore.

Na pitanje da li je nova vlada “oročena”, kaže da je on tražio 200 dana vremena, tokom kojeg nova vlada neće biti napadana.

“Tražio sam da period nenapadanja vlade bude duplo veći od uobičajenog, od 100 dana, iako su mi savjetnici govorili da je potrebno i tri puta više, zbog izazova i problema sa kojima se suočava Crna Gora”, pojasnio je.

Krivokapić je istakao da će nova vlada igrati na rezultat, a da je ključni rezultat – okrenutost ka građanima i njihovom boljitku.

Upitan da li postoje šanse da Srbi postanu konstitutivni narod u Crnoj Gori, Krivokapić kaže da oni to već jesu.

“Neprirodne podjele na nacionalnoj, vjerskoj i rasnoj osnovi nisu mjerilo crnogorskog društva. Pobjeda na izborima je, uostalom, to i dokazala. Ovaj eksluzivitet podjela je nanosio štetu kako građanima tako i državi, bio je glavni pogon bivše vlasti, iz one narodne – ‘zavadi, pa vladaj’ “, rekao je Krivokapić.

U tom smislu, ističe da se ne treba gledati na naciju i vjeru, već ko je kakav čovjek i koliko i šta može da doprinese Crnoj Gori.

Dodaje, međutim, da se zadesilo da u ovom trenutku, u prijedlogu sastava nove vlade nema nijednog predstavnika nacionalne manjine i druge vjere, ali da se razmišljalo kako to, u konceptu čitave vlade, treba da bude drugačije, te će se tome posvetiti posebna pažnja u danima koji dolaze.

Izvor: Nezavisne

Danas objavljeno

Status kandidata BiH za članstvo bez uslova

M.

Sudija Perić traži izuzeće u predmetu “Respiratori”

Vanja A

Uhapšen sin Ilije Petkovića zbog šverca kokaina

Vanja A

Ostavite komentar