Krivokapić prvi u kampanji, nakon izbora sumnjiv?! - BIGportal.ba
Region Vijesti

Krivokapić prvi u kampanji, nakon izbora sumnjiv?!

Konstitutivna sjednica Skupštine Crne Gore novog saziva biće najvjerovatnije prekinuta nakon verifikacije mandata poslanika jer tri koalicije koje imaju većinu nijesu postigle dogovor oko izbora predsjednika Skupštine, potvrđeno je “Vijestima” iz više izvora.

Jedan od lidera Demokratskog fronta na sastanku nove većine saopštio da nosilac njihove koalicione liste nema jedinstvenu podršku i da treba da prođe preispitivanje povjerenja.

Milan Knežević tvrdi da nisu doveli u pitanje Zdravka Krivokapića kao mandatara već da traže da im objasni zašto se, kako navode, dogovorio sa Dritanom Abazovićem da dobije sve ključne resore u vladi, i da je moguće da će dati manjinsku podršku novoj vladi.

Konstitutivna sjednica Skupštine Crne Gore novog saziva biće najvjerovatnije prekinuta nakon verifikacije mandata poslanika jer tri koalicije koje imaju većinu nijesu postigle dogovor oko izbora predsjednika Skupštine, potvrđeno je “Vijestima” iz više izvora.

Time će dosadašnja opozicija promijeniti ustaljenu praksu jer se nijesu dogovorili o tome, kao ni mjestu premijera ili sastavu vlade.

U slučaju da se do sjednice Skupštine koja počinje u podne nešto promjeni, predlog može podnijeti 10 poslanika, piše u Poslovniku parlamenta.

Iako načelno postoji saglasnost koalicija “Za budućnost Crne Gore”, “Mir je naša nacija” i “Crno na bijelo” da savez koji predvode Demokrate treba da dobije mjesto šefa parlamenta, višednevni pregovori, posredovanje diplomata i Mitropolije crnogorsko primorske, nije urodilo plodom o zajedničkom paketu nove vlasti.

Višesatni razgovori koji su vođeni i uz posredovanje mitropolita Amfilohija, propali su kada je jedan od lidera DF-a saopštio da ne mogu podržati Zdravka Krivokapića za mandatara dok ne provjere da li ima jedinstvenu podršku i povjerenje koalicije, rekao je jedan od učesnika razgovora.

Prethodno je bilo predloženo i da poslanici nove većine, njih 41, potpišu da Krivokapić bude mandatar i da on održi sastanke sa svim partijama i sastavlja vladu.

Tim paketom trebalo je da bude dogovoreno da danas bude biran i šef parlamenta, te da postoji prećutna saglasnost da koalicija “Crno na bijelo” ili eksperti koje oni predlože kontrolišu bezbjednosni sektor (Ministarstvo odbrane, policija i Agencija za nacionalnu bezbjednost). To je navodno, tvrdi sagovornik, i očekivanje međunarodne zajednice, sa čijim zvaničnicima je juče takođe bilo kontakata.

Koalicija “Crno na bijelo” je odbila da se dogovor svede samo na izbor predsjednika Skupštine, što je bio u jednom trenutku predlog DF-a i Demokrata.

Jedan od lidera DF-a Milan Knežević je, međutim, sinoć saopštio da niko iz DF-a nije doveo u pitanje Zdravka Krivokapića kao mandatara, već da traže da im pojasni zahtjeve Abazovića koji su, kako tvrdi, očigledno ranije bili dogovoreni s Krivokapićem. Njima se, navodi Knežević, traže svi ključni resore u Vladi (Ministarstvo unutrašnjih poslova, Uprava policije, Agencija za nacionalnu bezbjednost, Ministarstvo odbrane, Ministarstvo vanjskih poslova i Ministarstvo pravde).

“Kao i da DF ne može predlagati svoje najistaknutije srpske političare za članstvo u novoj vladi”, dodao je on.

DF je, kako je kazao Knežević, spreman da podrži predsjednika Skupštine iz redova Demokrata i da potpiše kandidaturu za premijera, te da podrži manjinsku vlade, ali da ne pristaje na ucjene.

(Vijesti.me)

Danas objavljeno

Porfirije: Molitva Hristova poziv na jedinstvo

M.

Rab: Velika Britanije želi da se smanje tenzije sa EU

M.

U Srpskoj jedan smrtni slučaj, koronom zaraženo još šest osoba

M.

Ostavite komentar