Krivokapić pravi vladu: Prvo resori, pa kandidati - BIGportal.ba
Region Vijesti

Krivokapić pravi vladu: Prvo resori, pa kandidati

Pregovara se sada o resorima, pa će partije, nakon toga, predložiti svoj kadar Navodno URA traži ministarstva unutrašnjih poslova i odbrane, a Demokrate spoljne poslove

Lider koalicije “Za Budućnost Crne Gore” Zdravko Krivokapić najavio je da će vlada biti formirana do 8. novembra, tako da se u narednom periodu očekuju konkretna rješenja u vezi s podjelom resora između saveza koji su formirali većinu nakon izbora.

On je to najavio nakon jučerašnjih konsultacija kod predsjednika Crne Gore Mila Đukanovića.

Zvanično za sada nije još ništa dogovoreno u vezi formiranja vlade, iako je na početku pregovora bilo sporenja u vezi sa obavještajnim i resorima odbrane koje je želio DF, kao konstituent koalicije “Za budućnost Crne Gore” koja je na izborima osvojila 27 mandata.

Savez „Mir je naša nacija“ ima 10 mandata, a koaliciji „Crno na bijelo“ četiri mandata.

Ova tri opoziciona bloka zajedno imaju većinu od 41 mandata u Skupštini.

Đukanović je nakon jučerašnjih konsultacija sa Krivokapićem i liderima saveza “Mir je naša nacija” i “Crno na bijelo”, Aleksom Bečićem i Dritanom Abazovićem uputio predlog Skupštini da Krivokapić bude mandatar.

Prema Ustavu, 90 dana rok je za formiranje Vlade, nakon što predsjednik prvi put predloži mandatara.

Đukanović je novinarima nakon sastanka rekao da su izborni proces i tranzicija vlasti koja je u toku i koja se odvija na demokratski način, rezultat višegodišnjih napora na izgradnji održivog institucionalnog okvira.

Kako prenose podgoričke Vijesti, Krivokapić je prošle sedmice počeo pregovore o formiranju Vlade, a iz koalicije ZBCG su nezvanično kazali da se pregovara o resorima, pa će partije, nakon podjele resora, predložiti svoje kadrove.

Navodno GP URA traži ministarstva unutrašnjih poslova i odbrane, a Demokrate spoljne poslove.

Pominje se i da je DF zainteresovan za Ministarstvo finansija.

Krivokapić je razgovore o formiranju vlade počeo prošle sedmice.

On je prvo razgovarao sa predsjednikom Nove srpske demokratije Andrijom Mandićem i Demokratske narodne partije Milanom Kneževićem.

Knežević je u ime DNP-a budućem mandataru predložio da novouspostavljena parlamentarna većina povuče Zakon o slobodi vjeroispovijesti.

Krivokapić je razgovarao i sa Dritanom Abazovićem, liderom Prave Crne Gore Markom Milačićem, predsjednikom SNP-a Vladimirom Jokovićem, predsjednikom Radničke partije Maksimom Vučinićem, Ujedinjene Crne Gore Goranom Danilovićem…

Krivokapić je juče, nakon sastanka sa Đukanovićem, rekao da će uputiti pozive svim strankama nacionalnih manjina da učestvuju u formiranju vlade i da tako, kako je kazao, daju doprinos.

(BN/Vijesti.me)

Danas objavljeno

Milanović: “Za dom spremni” je nacistički pozdrav

M.

U Hrvatskoj još 857 zaraženih, preminula 31 osoba

M.

Evropa pleše po ivici katastrofe

M.

Ostavite komentar