Krivične protiv Mila i guvernera zbog Atlas banke - BIGportal.ba
Region Vijesti

Krivične protiv Mila i guvernera zbog Atlas banke

Odbrana vlasnika Atlas Grupe Duška Kneževića predala Specijalnom državnom tužilaštvu u Podgorici krivične prijave protiv predsednika Mila Đukanovića, guvernera Radoja Žugića i privremene upravnice Tanje Terić zbog stečaja u Atlas banci.

Krivična prijava je podneta zbog zloupotrebe službenog položaja i stvaranja i kriminalne organizacije, a kako se dodaje oni su nezakonito uveli stečaj u Atlas banku, pošto nije bilo osnova za uvođenje direktnog stečaja.

Njihovim postupanjem naneta je višemilionska šteta akcionarima i klijentima banke. Najgrublje su prekršili prava akcionara, a posebno pravo akcionara da učestvuju u postupku, a takođe su zaustavili i najveći deo komercijalnih aktivnosti banke i naneli veliku štetu aktivi banke, navodi se u saopštenju.

To je samo jedna u nizu krivičnih prijava koju je advokatski tim Knećevića podneo u poslednjih par meseci. Atlas Grupa je najavila i da će pokrenuti tužbu protiv države Crne Gore u Vašingtonu zbog odluke o uvođenju stečaja u Atlas banci, i da će tražiti 500 miliona evra odštete.

CBCG je prvo uvela stečaj u njegovu IBM banku a pre par dana i u Atlas banku u kojoj je od decembra bila privremena uprava.

Knežević je u bekstvu, nalazi se u Londonu, i ima britansko državljanstvo. Za njim je raspisana Interpolova potjernica. On u brojnjim nastupima optužuje vlast, posebno Djukanovića, da žele da mu otmu milionsku vrednu imovinu i dostavlja dokaze o tome kako se nelegalno finansira vladajuća partija, ali o tome kako je Đukanović stekao milione.

Sa druge strane, tužilaštvo Kneževića u nekoliko slučajeva sumnjiči za finansijske malverzacije vredne više stotina miliona evra. Protiv njega i bivšeg direktora Atlas banke Đorđa Đurđića za sada je jedino podneta optužnica zbog sumnje da su oštetili banku za 12,5 miliona evra.

Autor: Beta

Danas objavljeno

Dodik: Putina sam upoznao s našim viđenjem stanja u BiH

M.

Sahranjen Milutin Mrkonjić, Dačić: Putuj u večnost, dragi ćale

M.

EU prognozira: Omikron bi mogao da zauzme mesto delta soju

M.

Ostavite komentar