Krivična prijava protiv policajaca - BIGportal.ba
Republika Srpska / BiH Vijesti

Krivična prijava protiv policajaca

Transparency International u Bosni i Hercegovini podnio je krivičnu prijavu protiv više policijskih službenika zbog represije prema članovima grupe “Pravda za Davida”, saopštili su iz TI BiH. Iz Transparency Internationala su istakli kako su “policijske vlasti u Republici Srpskoj nastavile su sa progonom pripadnika neformalne grupe građana Pravda za Davida…

Transparency International u Bosni i Hercegovini podnio je krivičnu prijavu protiv više policijskih službenika zbog represije prema članovima grupe “Pravda za Davida”, saopštili su iz TI BiH.

Iz Transparency Internationala su istakli kako su “policijske vlasti u Republici Srpskoj nastavile su sa progonom pripadnika neformalne grupe građana Pravda za Davida (PZD) kojima se sada brani ne samo sloboda okupljanja, već i sloboda kretanja”.

“Snimci na kojima policijski službenici rastjeruju članove PZD ispred i oko hrama u Banjaluci uznemirili su javnost i predstavljaju primjer grubog kršenja osnovnih ljudskih prava i sloboda”, navode u TI BiH.

Transparency International je zbog toga podnio krivičnu prijavu protiv više policijskih službenika sa snimaka zbog sumnje da su zloupotrebom svojih ovlaštenja počinili teži oblik krivičnog djela Povreda ravnopravnosti građana za koji je predviđena kazna zatvora od šest mjeseci do pet godina.

“Prijava je podnijeta nakon što je više građana podijelilo svoja svjedočanstva i dokaze o neprimjerenom postupanju policije. TI BiH apeluje na sve institucije da u najkraćem roku ispitaju okolnosti oko novih zabrana i navoda o kršenju ljudskih prava prema članovima grupe PZD, uz podsjećanje da institucije još nisu ispitale navode iz decembarskih događaja”, podsjećaju iz TI BiH.

Članovima grupe Pravda za Davida već duži vremenski period brane se sloboda okupljanja i izražavanja, navode u TI BiH, i dodaju kako su se ranije pojavili i navodi o kršenjima njihovih prava prilikom dovođenja u policijske prostorije, kao i u vidu prekomjerne upotrebe sile policijskih službenika.

“Okružno javno tužilaštvo u Banjaluci još nije odlučilo o krivičnoj prijavi TI BiH iz decembra prošle godine kada su policijski službenici prijavljeni za prekomjernu upotrebu sile na Trgu Krajine prema više građana koji su mirno protestovali”, kazali su u Transparency International.

(N1)

Danas objavljeno

Preminuo Banjalučanin povrijeđen u požaru

M.

SZO pozvala Tanzaniju da sledi nauku; Predsednik: “Vakcina dio strane zavjere za širenje bolesti”

M.

Pojavio se “danski soj” kovida 19: Lakše zaobilazi imuni sistem organizma

M.

Ostavite komentar