15. Novembra 2022.

Kriptovalute godinu dana u crvenom, investitori izgubili više od 2 biliona dolara

Big Portal

Pre godinu dana, investitori su pričali da je Bitcoin budućnost novca, a da je Ethereum najvažniji alat za razvoj na blokčejnu. NFT-ovi su eksplodirali, menjačnice su beležile rekorde, a Majami Heat je počeo novu sezonu u FTX Arena, hali koja je dobila ime po velikoj kripto menjačnici.

Godinu dana kasnije

Prošlo je 12 meseci. Bitcoin je sa 68.000 pao na ispod 18.000 dolara, a Ethereum sa 4.600 na 1.200 dolara. Sa cenama dve najveće kriptovalute u crvenom, industrija nekada vredna 3 biliona dolara sada vredi oko 900 milijardi.

Pomenuta FTX Arena, plaćena 135 miliona dolara sada nosi ime menjačnice čija je vrednost sa 32 milijarde dolara pala na bankrot, još jednom potvrdivši da su kriptovalute vrlo rizična spekulativna sredstva čija vrednost raste uz dobru podršku istomišljenika, ali isto tako jako pada kada entuzijazam splasne.

shutterstock_1796825677copy.jpg

Izvor: Shutterstock

Bez obzira na to da li će se kripto tržište na kraju oporaviti, 2022. godina je razotkrila mnoge nedostatke industrije i poslužila kao otrežnjavajući podsetnik investitorima i javnosti zbog čega je bitno da postoje finansijske regulative. Bankroti koji su proglašeni u drugoj polovini ove godine su došli preko noći, a oni koji su imali kriptovalute na svojim nalozima su ostajali odsečeni od njih, ili su uspevali da povrate delić vrednosti prodajom u poslednjem trenutku.

Mutna budućnost

Kriptovalute su trebale da donesu transparentnost. Sve blokčejn transakcije se mogu pratiti. Nisu nam trebale banke, jer digitalne knjige u sebi imaju istoriju transakcija – nepromenjiv dokaz. Taj narativ, koji je služio za promociju kriptovaluta više nećete čuti.

Investicioni fondovi polako napuštaju brod koji tone, a sa njima i tehnološke kompanije koje su smatrale da su investicije u kriptovalute pametan potez. Po svemu sudeći, kriptovalute ćemo u budućnosti kupovati na regulisanim berzama gde postoji bezbednosna mreža za investitore, piše CNBC.

Problemi kripto tržišta

FTX je označio ozbiljne probleme na ovom tržištu. Bitcoin i Ethereum su pali rekordno nisko, menjačnice Coinbase i Robinhood zabeležile su pad od 20% odnosno 30%, respektivno, pa je usledio i talas otpuštanja radne snage.

Početak kraja

Sve je krenulo krajem 2021. godine kada je inflacija počela da skače, a investitori da se brinu. Federalne Rezerve SAD su krenule da dižu cenu novca, Bitcoin je pao 19% u decembru, i još dodatnih 17% u januaru. Nakon zime, tržište se nakratko stabilizovalo, da bi u maju krenuli novi problemi, a prvi na udaru su bili takozvani stabilni novčići, čija je vrednost po pravilu vezana za neku valutu (dolar) u odnosu 1:1. Ovi novčići su jako bitni za kriptoekonomiju, jer su se ponašali kao neka vrsta banke i oslonca u slučajevima kada su cene skakale gore-dole.

shutterstock_2155610545.jpg

Izvor: Shutterstock

Onda su TerraUSD i sestrinski token luna pali ispod 1 dolara, nakon čega je usledila panika. Granica je pređena i poverenje je nestalo. Sa luna tokenom izbrisano je oko 40 milijardi dolara, i delovalo je kao da ništa u kripto svetu nije više bezbedno.

Taman kada su svi pomislili da ne može gore, došao je jun 2022. Binance i Celsius su zaustavili povlačenje novca, BlockFi je otpustio 20% radne snage, Ethereum je pao za 40%, a Bitcoin za 38%. Onda je krenuo talas proglašenja bankrota. Singapurska 3AC firma je povukla nogu, samo nekoliko meseci nakon što je objavila da ima 10 milijardi dolara u različitim sredstvima. Celsius, kompanija koja je plaćala kamatu od 17% svojim klijentima koji su čuvali kriptovalute na platformi bila je u ozbiljnim problemima. Tu je na scenu stupio pomenuti FTX koji se ponašao kao da ima plan da izvuče industriju iz situacije u kojoj se našla.

Međutim, nakon što je CEO kompanije Binance objavio da prodaje poslednju količinu FTT tokena, nativne valute FTX, FTX je brzo počeo da pada. Vrednost FTT tokena je počela da pada, a sa njom su i vlasnici krenuli u prodaju svoje imovine. Ubrzo je i FTX proglasio bankrot, uz napomenu da imaju između 10 i 50 milijardi dolara sredstava i isto toliko duguju.

Na tržištu bez centralne banke i regulativa, poverenje je ključna stvar, a ono je više puta proigrano.

Benchmark.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare