Kripto-pljačka i sajber-profit na smrti Kobija Brajanta - BIGportal.ba
Magazin Zanimljivo

Kripto-pljačka i sajber-profit na smrti Kobija Brajanta

Hakeri pokušavaju da profitiraju od tragične smrti Kobija Brajanta tako što ubacujući virus u fotografije legendarnog košarkaša, koje skidaju korisnici interneta širom sveta, kradu kriptovalute.

Istraživači službe za bezbednost „Majkrosofta“ otkrili su da pozadine za desktop na kojima je Kobi Brajant sadrže skriveni softver koji tajno prikuplja kriptovalute sa kompjutera ljudi koji su ih skinuli.

„Dok svet žali zbog gubitka NBA legende, sajber kriminalci, kao što se i očekivalo, koriste priliku da izvuku korist od te tragedije“, kažu istraživači.

„Kripto-pljačke“ postaju sve popularniji metod zarađivanja novca među hakerima, jer je ljudima neupućenim u svet sajber kriminala teško da uoče takav napad.

Obično se koristi zaraženi fajl zajedno sa ispravnim, kao što je fotografija ili video-snimak, koji zatim neprimereno izvodi napad u pozadini kompjutera ili pametnog telefona.

Malver se čak može naći i na pojedinim sajtovima, a dovoljno je da korisnik samo otvori link da bi mu kompjuter bio zaražen.

Uglavnom se može uočiti kada dođe do iznenadnog porasta procesne snage koju uređaj koristi.

Proteklih meseci novi virus je pronađen u fotografijama brojnih slavnih ličnosti, najčešće u formi pozadina.

Među njima su pevačica Tejlor Svift i glumica Skarlet Johanson.

Kompanija za bezbednost interneta „Sonikvol“, registrovala je 50 miliona „kripto-pljački“ u prvoj polovini 2019. godine.

Izvor. RTS

Danas objavljeno

10 savjeta za buduće i sadašnje vlasnike pasa

Vanja A

U Amsterdamu pronađen slijepi putnik u prostoru za točak aviona, preživio 11-satni let

Vanja A

Kristina Agilera pohvalila Britni Spirs

Vanja A

Ostavite komentar