30. Marta 2021.

Kriminal težak više od 2,3 milijarde evra: Podignuta nova optužnica protiv protiv biznismena Ivice Todorića

Big Portal

Optužnicom se okrivljenima stavlja na teret da su od 2010. do 2017. godine, preko 13 trgovačkih društava sa kojima su poslovno sarađivali, pribavljali novac za izdavatelja menica, jedno trgovačko društvo iz Zagreba i još sedam iz sastava koncerna, tako što su unovčavali mjenice u kojima je lažno navedeno da su izdate za vrijednost primljenu u robi, saopšteno je iz tužilaštva.

U saopštenju se ne navodi identitet okrivljenih, ali je HRT objavio da je riječ o Ivici Todoriću.

Kako navode iz tužilaštva, okrivljeni su tako prikriveno kreditirali koncern i povezan firme dok su bile prekomjerno finansijski izložena i kada je postojala zabrana da ih banke kreditiraju.

Pored Todorića, među okrivljenima su članovi uprave “Agrokora”. Svi oni se terete da su na Todorićev zahtjev, potpisivali radi predaje na otkup u finansijskim institucijama mjenice trgovačkih društava u kojima su bili odgovorne osobe lažno prikazane kao izdate za vrijednost primljenu u robi.

Takođe, oni su okrivljeni da su potpisivali i ugovore o faktoringu i otkupu mjeničnih potraživanja, u kojima je lažno navedeno da postoje potraživanja za robu ili usluge, jer su mjenice izdate na osnovu ugovora o finansijskom zajmu.

Ukupno je, kako stoji u optužnici, izdato više od 3.000 takvih mjenica na ukupan iznos nešto manji od 18 milijardi kuna, a sav novac je završio u koncernu.

Protiv Todorića su ranije podignute dve optužnice. Jedna ga je teretila da je oštetio “Agrokor” za više od milion evra, a na suđenju po toj optužnici je oslobođen.

Drugom optužnicom okrivljen je za finansijske malverzacije “teške” više od 150 miliona evra, ali ta optužnica još nije potvrđena.

agencije

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare