Krenuli napadi - vojska na ulicama, visoke kazne - BIGportal.ba
Svijet Vijesti

Krenuli napadi – vojska na ulicama, visoke kazne

Nove restriktivne mere koje je najavio premijer Velike Britanije Boris Džonson protiv koronavirusa naišle su na žestoke reakcije javnosti i poslovnih krugov.

Opozicioni laburisti traže pojašnjenje predloga o upotrebi vojske za podršku policiji u okviru novih restriktivnih mera radi suzbijanja koronavirusa.

Džonson je sinoć, predstavljajući nove mere koje bi u toj zemlji mogle da ostanu na snazi šest meseci, upozorio da je Britanija stigla na opasnu prekretnicu u borbi protiv koronavirusa.

On je najavio i moguće angažovanje vojske u podršci sprovođenju i kontrolisanju mera u borbi protiv širenja koronavirusa.

Pozvao je građane da, ako su u mogućnosti, rade od kuća, a već od četvrtka barovi i restorani moraće da se zatvaraju u 22 sata i da goste služe samo za stolovima.

Kritičari su odmah podsetili da je vlada ne tako davno pozvala sve da se vrate na posao i pokrene ekonomija.

Lider laburista Kir Starmer iskoristio je svoj prvi govor na stranačkoj konferenciji da kritikuje Džonsona zbog njegove navodne nekompetentnosti u borbi protiv pandemije.

U međuvremenu Džonsonov portparol je objasnio da bi angažovanje vojske značilo da vojska ispunjava izvesne zadatke kao što su zaštita nekih objekata kako bi policija mogla da se posveti sprovođenju mera protiv Kovida 19, prenosi Skaj njuz.

“Ne dobija vojska dodatna ovlašćenja niti menja policiju i neće izricati kazne”, rekao je on.

Starmerov kolega Tomas Sajmonds pozvao je u pismu ministarku unutrašnjih poslova Priti Patel da objasni koje zadatke vojska može da obavlja, da li će imati kontakt sa građanima i koliko će angažovanje vojnika koštati.

“Činjenica da je možda potrebna vojska da podrži policiju pokazuje izuzetan pritisak kojem je policija izložena”, rekao je on.

Osim od strane političkih protivnika, kritike na račun Džonsona stigle su i sa drugih strana, pre svega iz poslovnog sektora. Ipak svestan mogućih kritika, Džonson je unapred odgovorio torijevcima i poslovnoj zajednici koja strahuje da će restrikticije naneti štetu ekonomiji.

“Onima koji kažu da nam ovo ne treba i da treba da prepustimo ljude sopstvenom riziku, kažem da taj rizik nije samo naš. Tragična realnost Kovida je da vaša blaga prehlada može da znači nečiju smrt”, poručio je Džonson.

Oglasio se i lider partije Bregzit Najdžel Faraž, prenosi Dejli mejl.

“Premijer kaže da smo zemlja koja voli slobodu, ali će vas kazniti sa 10.000 funti i poslati vojsku ako hoće. To je autoritarno”, naveo je Faraž na Tviteru.

Danas objavljeno

Protivio se mjerama i vakcinaciji: Odbornik iz antivakserske stranke preminuo od korone

M.

Koliku će Kurc primati naknadu nakon povlačenja sa političke scene

M.

Pijani narodni poslanik vozilom udario tinejdžerku u Prijedoru

M.

Ostavite komentar