Kremlj u ratu protiv Youtubea - BIGportal.ba
Mobilni svijet Tehnologija

Kremlj u ratu protiv Youtubea

Poslednje reakcije Youtubea na rusku propagandu su toliko su rasrdile Moskvu da preti sankcijama inostranim platformama zbog “cenzure”. Ali DW komentator Aleksandar Pljušev uveren je da Rusija neće blokirati Youtube.

Dvonedeljne tirade ruskih zvaničnika i televizijskih propagandista protiv Youtubea ishodovale su predlogom zakona. Predviđene su sankcije protiv inostranih internet-platformi ukoliko cenzurišu ruske medije.

Nekoliko sati ranije je ruska služba za nadzor medija Roskomnadzor pismom zatražila od Googlea da vrati snimke sa Youtube- kanala “Solovjov Live” među trendove – dakle, na listu najgledanijih videa. Poznati moderator Vladimir Solovjov sa državne televizije istaknuto je lice ruske propagandne mašinerije.

Hitnja sa kojom se priprema zakon pokazuje da za napad na Youtube postoje dublji razlozi. Tek kao povod poslužili su snimci Solovjeva kao i kontroverza oko filma ruske državne televizije o talačkoj krizi i pokolju u Beslanu 2004. godine. Youtube je označio da film ima “neprimerene ili uvredljive sadržaje” što uvek vodi smanjenju vidljivosti i gledanosti.

Pravi cilj napada krije se u činjenici da televizija kao najvažnije propagandno sredstvo države rapidno gubi publiku. Ona odlazi na Youtube , a ta platforma nije pod ruskom kontrolom.

Cilj ruskih institucija nije da blokiraju najveću video-platformu sveta – jer, da su to hteli, našli bi načina da primene druge, već postojeće zakone. Osim toga, blokada globalnih platformi pokazala se kao rđavo iskustvo, bez obzira da li se radi o platformama za onlajn-plaćanje ili rezervaciju termina. Blokada nervira sopstvene građane i to se onda vraća Kremlju kao bumerang.

Foto: Getty Images,  Ian Walton / Staff

Kao i kod potpune blokade, postoji opasnost da se tehničke smetnje jave na drugim platformama ili da se izbije masovno nezadovoljstvo kod miliona Rusa koji se informišu i zabavljaju uz Youtube. Zabluda je očekivati da će apolitični korisnici Youtubea u tom slučaju okriviti američku platformu. Naprotiv, brzo će im biti jasno o čemu je reč. Stoga budući zakona predviđa novčane kazne i usporavanje protoka podataka za one koje Kremlj proglasi krivim. Tehnički je to mogućno, ali takođe nosi rizike.

Već dve decenije ruski zvaničnici isto pokušavaju sa svakom platformom koja postane popularna – hoće da je kupe ili podjarme ili, ako to ne ide, onda da je ispune sopstvenim agentima i influenserima. Od zvaničnih ruskih medija, do anonimnih veb-kanala i vlogera koje službe hrane informacijama – svega ima na Youtubeu.

Zato su aktuelni koraci ruske države zapravo način da se ojača pregovaračka pozicija. Jer, Kremlj odavno razgovara sa Googlom/Youtubeom. Ideja je da se isposluje bolja pozicija za ruske propagandne kanale ili da se makar dobiju garancije da se ta pozicija neće pogoršati.

Do sada Youtube još nikada nije potegao ozbiljne korake protiv ruskih medija i autora, bez obzira koliko objave lažnih vesti, propagande ili plagiranog sadržaja. A ako pokoji video s vremena na vreme bude izbačen iz trendova, još bolje – to posluži kao povod da se ponove tlapnje o cenzuri na američkim platformama.

Danas objavljeno

Održano takmičenje u hakovanju – Windows 10 najviše puta hakovan

Vanja A

Intel Core i9-12900K overklokovan do 5.2GHz na svim jezgrima za performanse

Vanja A

Corsair donosi Elite LCD seriju AIO kulera

Vanja A

1 Komentar

Ratko 23 Novembra, 2020 at 5:32 pm

Hahhaha, BIG postao 100% zapadnjački, vidi ti samo ovog članka, strašno, kao da ga je pisao neki amer, englez ili neki švaba….znam da ga niste ni vi pisali, ali počeli ste da prenosite divne članke!
Ruska propaganda na YT, hahahaha, a gazde nemaju propagandu na YT i svemu drugom, a mi ovdje u RS i generalno srbi veoma dobro znamo kako radi njihova propaganda i koliko se prenose tačne informacije, na vašem mjestu, ako već ne pišete o propagandi one druge strane, a onda bar ni ovaj članak ne bi trebao da se nađe objavljen kod vas!

I ovo ste preuzeli sa “SLOBODNE EVROPE”? Nema šta, oni su vam sada najbolji izvor informacija…

Odgovori

Ostavite komentar