Kremlj budno prati NATO - BIGportal.ba
Svijet Vijesti

Kremlj budno prati NATO

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov kaže da odluka NATO da prizna Ukrajinu kao “partnera s velikim mogućnostima” neće doprineti stabilnosti i bezbednosti u Evropi.

Kremlj budno prati šta radi NATO, pogotovo kada se približava ruskoj granici, rekao je Peskov.

“Uvek s pažnjom pratimo kad nam se približava NATO vojna infrastruktura, kako bismo se fokusirali na mere kojima ćemo osigurati sopstvenu bezbednost”, naveo je Peskov.

Kako je kazao, a uzimajući u obzir prirodu NATO-a i njegove inicijalne ciljeve koje pokušava da ostvari kao mehanizam konfrontacije, Rusija uvek pažljivo prati procese kada NATO pokušava da približi druge zemlje u raznim formama.

“Ne verujemo da će to povećati bezbednost i stabilnost u Evropi”, ocenio je Peskov.

Odgovarajući na pitanje da li je NATO simbolično izdao takvu objavu 12. juna na Dan Rusije, Peskov je poručio da ostavlja predstavnicima Severnoatlantske alijanse da razmatraju simboliku svojih postupaka i dodao: “nije to naša briga”.

“U ovom slučaju, mi obraćamo pažnju na prirodu tih dešavanja”, zaključio je Peskov.

NATO je u petak objavio da Alijansa prepoznaje Ukrajinu kao partnera velikih mogućnosti, a ovaj status garantuje Kijevu bolji pristup NATO programima, vežbama i razmeni informacija.

Međutim, Alijansa je saopštila da “status koji je dat Ukrajini, ne pretpostavlja nikakve odluke o članstvu”. Ukrajina je postala šesti NATO partner, nakon Gruzije, Jordana, Australije, Finske i Švedske.

b92

Danas objavljeno

Bajden napustio samit

M.

Mediji: Predsjednik Amerike je sinu plaćao prostitutke, pogodite gdje?; A ima i još zanimljivih detalja

M.

Vozač iz Banjaluke optužen za smrt slovenačkog konzula

M.

Ostavite komentar