27. Augusta 2021.

Kremasti rižoto koji se topi u ustima

Big Portal

Da biste dobili ukusni i kremasti obrok potrebno je koristiti rižu kratkog zrna poput arboria koje je puno škroba te daje najbolje rezultate. Dubinu okusa daje mu povrtni ili mesni temeljac koji se postupno dodaje riži.

Uz to riječ je o jelu koje se priprema u jednom loncu pa tako smanjuje količinu prljavog suđa u kuhinji.

Donosimo vam recept za kremasti rižoto s gljivama i parmezanom koji zahtjeva nešto truda i pažnje, ali vrijedi se potruditi i napraviti ga.Sastojci:300 grama arborio riže
300 grama gljiva po želji
120 ml suhog bijelog vina
50 grama naribanog parmezana
1,2 l mesnog ili povrtnog temeljca
1 manji luk
komadić maslaca
sol i papar
peršun
biljno ulje za pirjanjePriprema:1. U većem loncu zagrijte malo ulja, pa na njemu prepirjajte sitno nasjeckani luk. Za to će vam biti potrebno oko tri do četiri minute.2. Dodajte nasjeckane gljive i pirjajte sve zajedno oko dvije do tri minute.

3. U lonac ubacite arborio rižu i lagano je tostirajte oko jedne minute u zagrijanom loncu uz stalno miješanje.

4. Dodajte bijelo vino i kuhajte sve zajedno oko dvije do tri minute dok alkohol ne ispari.

5. Malo po malo ulijevajte pripremljeni temeljac u rižu uz često miješanje. Kada riža „popije“ svu tekućinu dodajte još.

6. Ponavljajte taj postupak dok niste potrošili sav temeljac, a riža se nije skuhala do kraja (riža bi trebala biti al dente). Za to će vam biti potrebno oko 20 do 25 minuta termičke obrade na laganoj temperaturi.

7. Pri kraju kuhanja u rižu dodajte komadić maslaca i naribani parmezan, posolite i pobiberite po želji, a sve zajedno ukrasite s malo svježeg peršuna.

8. Poslužite toplo uz salatu po želji.Izvor: Zadovoljna.hr(A. K.)

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare