Ovu pitu nije potrebno peći, već je dovoljno pripremiti ju prema uputama i ostaviti u frižideru kako bi se stvrdnula. Ova jesenska delicija oduševitće vas i vaše najmilije. Iako je bundeva dostupna od avgusta do marta, najukusnija je u jesen zbog najviše koncentracije hranjivih tvari.
Sastojci:
- 250 g pirea od bundeve
- 60 ml mlijeka (zobeno, lješnjakovo ili bademovo)
- 100 g pudinga od vanilije
- 240 ml šlaga
- 10 krekera
- 4 kašike maslaca
- 1/2 kašike cimeta
- 1/2 kašike muškatnog oraščića
- 1/2 kašike đumbira
- 1/2 kašike pimenta
Priprema:
- U zdjelu sipajte pudng od vanilije, pire od bundeve, odabrano mlijeko i začine. Dobro promiješajte.
- U zdjelu umiješajte šlag. Smjesu još jednom dobro promiješajte te ju stavite u frižider.
- Krekere ubacite u blender i maslac te ih usitnite kako biste ih koristili za koru.
- Dobijenu čvrstu smjesu rukama rasporedite u kalup za pečenje.
- Izvadite nadjev te ga ravnomjerno rasporedite po kori.
- Na vrh ukrasite po izboru dodatnim šlagom ili začinima.
- Pitu stavite u frižider na otprilike 3 sata dok nadjev ne bude potpuno čvrst kako bi se mogao rezati.
Poslužite ovu ukusnu, zdravu i kremastu pitu od bundeve i cimeta. Zdravi desert od bundeve i cimeta čini ukusnu pitu.
Prijatno!